"Газпром" переживає найгірші часи через припинення поставок в Україну

П'ятниця, 19 вересня 2014, 15:26

Агресивна політика конкурентів, стагнуюча економіка Росії та припинення поставок газу до України може обернутися в 2014 році історичним мінімумом видобутку "Газпрому", на доходи якого дуже розраховує уряд, що балансує на межі рецесії.

Про це пише "Reuters".

Газпром в червні припинив продавати газ Києву, з яким Москва не змогла домовитися про ціну, а затухаюче економічне зростання в країні не може забезпечити внутрішній попит на паливо.

Незалежні виробники газу на чолі з "Роснефтью" і "Новатеком" примудряються зняти вершки навіть на поганому ринку, відбираючи доходи у "Газпрому".

Реклама:

"Пиріг стає меншим, незалежні гравці - агресивнішими", - сказав Костянтин Черепанов з банку UBS.

"Причина спаду - звужується частка монополії на домашньому ринку на тлі зростання виробництва незалежних і відсутності росту споживання всередині РФ, а також падіння експорту через конфлікт з Україною", - пише банк "Открытие" в огляді.

Голова концерну Олексій Міллер заявив у середу про різке зниження прогнозу видобутку газу - до 463 мільярдів кубометрів у 2014 році, проти колишніх очікувань в 496,4 мільярда, хоча роком раніше концерн поставив 487 мільярдів кубометрів - стільки ж, скільки в 2012 році.

Однак аналітики не чекають, що Газпром виконає і новий, знижений план видобутку, попереджаючи, що продажі будуть ще меншими.

UBS очікує, що Газпром продасть цього року 454 мільярда кубометрів газу, "Сбербанк" - 450 мільярдів або навіть менше.

Із 2002 по 2011 роки видобуток концерну, який обіцяв до 2020 року видобувати до 1 трильйона кубометрів, балансувала між 510 і 555 мільярдами кубометрів на рік, звалившись до 461,5 мільярда лише одного разу - в кризовому 2009 році.

Статистика Міненерго показує, що за вісім місяців 2014 року видобуток "Газпрому" знизився на 7% до 282,5 мільярда кубометрів.

Експорт до Європи, який підтримав видобуток в минулому році, зараз залишається на високому рівні, і аналітики не чекають спаду зовнішніх продажів.

Однак європейські сховища газу вже зараз заповнені на 91%, що знижує потребу в паливі, говорить аналітик "Сбербанку".

Водночас, в 2013 році рівень заповнення європейських сховищ становив 73%, додає він. За оцінкою "Сбербанку", частка незалежних виробників на внутрішньому ринку в 2014 році подвоїлася до 35% з 18% в 2009 році.

"Незалежні виробники пропонують дисконт до газпромівських цін, більш гнучкі цінові умови, більш комфортні умови обслуговування - контракти м'якше, наприклад, за обсягами, які можна добрати або не добратися", - говорить Черепанов з UBS.

Джерело в Газпромі погоджується, що видобуток підкосила Україна і падаючий ринок РФ.

"Споживачі на внутрішньому ринку беруть менше газу, тому що у них об'єктивні труднощі", - говорить джерело.

Погіршення відносин з Україною завдало величезного удару по продажу газу: ще в 2013 році Київ купив всього 25,8 мільярда кубометрів палива - це на 21% менше, ніж у 2012 році.

Цього року Україна отримала всього 14 мільярдів кубометрів - приблизно в 2,5 рази менше звичайного річного обсягу - до червня, коли Газпром сам зупинив поставки через борги Києва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!