"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ обіцяє не карати ЄС відключенням газу за реверс в Україну

Четвер, 18 вересня 2014, 16:38

Росія не буде майбутньою зимою припиняти поставки газу тим країнам Європи, які відправляють російське паливо в зворотному напрямку України.

Про це сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв'ю Die Welt і ряду інших німецькомовних газет, пише Рейтер.

"Це виключено", - сказав він, відповідаючи на питання, чи може Москва обмежити експорт, щоб запобігти покупку Києвом палива в ЄС.

Словаччина, Польща, Румунія і Австрія у вересні скаржилися на скорочення потоків газу з Росії, яка, відключивши газ Україні за борги, викликала у клієнтів з ЄС побоювання в тому, що постачання палива на захід можуть бути зупинені, як це було в 2006 і 2009 роках.

Реклама:

Напередодні глава Газпрому Олексій Міллер сказав, що експортер повністю виконує свої контрактні зобов'язання, однак постачати до Європи додаткові обсяги газу у нього поки немає можливості.

Нагадаємо, Україна була відключена від поставок російського газу в червні за борг, який зараз, за оцінкою Москви, досягає 5,3 мільярда доларів.

У червні Газпром пригрозив обмежити постачання тим європейським клієнтам, які допоможуть Києву отримати російське паливо в рамках реверсних схем.

Наприкінці серпня Новак після зустрічі з єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером в Москві попередив Європу про ризик відбору взимку російського газу Україною і підтвердив готовність дати Києву раніше запропоновану знижку на паливо, від якої той відмовляється, вимагаючи зміни загального підходу до ціноутворення.

На цьому тижні Газпром заявив, що надійність експорту може бути забезпечена тільки за умови суворого виконання Нафтогазом України транзитного контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!