"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджан готовий обговорити нафтовий своп з Росією і Іраном

Четвер, 18 вересня 2014, 15:43

Азербайджан готовий розглянути можливість участі в організації поставок іранської нафти для Росії за моделлю тристороннього своп-угоди. 

Про це заявив посол Азербайджану в Росії Полад Бюльбюль огли на прес-конференції, передає "ИТАР-ТАСС".

"У нас вже налагоджені зв'язки в галузі електроенергетики. Це (взаємодія в рамках можливих поставок іранської нафти для Росії) можливо, але поки немає конкретики", - сказав посол.

Нафтові свопи (операції з обміну сировиною для спрощення логістики) дозволяють Ірану оптимізувати поставки нафти на нафтопереробні заводи на півночі країни, так як більша частина нафтових родовищ Ірану концентрується на півдні.

Реклама:

Така схема працювала раніше між Іраном і прикаспійськими державами - Азербайджаном, Туркменією і Казахстаном. В обмін вони могли отримувати нафту в портах Перської затоки для подальшого перепродажу.

6 серпня міністр енергетики Росії Олександр Новак говорив, що Росія може взяти участь в організації поставок сирої нафти з Ірану.
Джерела Reuters повідомляли, що Росія та Іран мають намір укласти угоду "нафта в обмін на товари".

Попередні параметри угоди передбачали оборот на рівні 1,5 млрд доларів в місяць. При цьому Іран готовий поставляти до 500 тис барелів нафти на добу (близько 25 млн тонн на рік) в обмін на російські товари та обладнання, а Москва зможе перепродавати іранську нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!