Транзит російського газу до Європи скорочено на 25% - Продан

Середа, 17 вересня 2014, 16:32

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан констатує скорочення транзиту російського газу через Україну та Словаччину ужгородським коридором на 25%.

Про це він заявив журналістам у Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Транзит відбувається, але він скорочений на 25%", - сказав Продан.

За словами міністра, стабільне проходження Україною опалювального сезону залежатиме від температурних режимів, реверсу газу з Європи та ефективності заходів щодо економії газу.

Реклама:

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначав, що суттєве зниження постачання природного газу з боку Словаччини в Україну може виникнути лише за умови значного обмеження його постачання російським "Газпромом" до Європи через усі наявні маршрути "Північний потік", через Білорусь та Україну.

Як повідомлялося, "Газпром" останніми днями знижує постачання природного газу через Україну та Словаччину ужгородським коридором. Якщо на початку місяця постачання перевищували 60 млн кубометрів, із 12 вересня вони почали знижуватися до 50-55 млн кубометрів.

Зокрема, 15 вересня вони, за оперативними даними, становили 49,6 млн кубометрів, 16 вересня - 48,9 млн кубометрів.

У Москві пояснюють це нестачею ресурсів газу для покриття всіх заявок на тлі тривалого закачування до підземних сховищ у Росії.

Проте досі скорочення транзиту російського газу через Словаччину не вплинуло на величину реверсного потоку в Україну - він стабільно тримається в районі 26 млн кубометрів на добу.

Так, за підсумками 1-16 вересня, постачання в Україну через Словаччину становило 405 млн кубометрів.

Водночас уже було зафіксовано скорочення постачання газу в Україну через Польщу. Так, за щодобового постачання газу в Україну поточного місяця близько 3,9 млн кубометрів, 10 вересня через польський коридор в країну зайшло лише 1,3 млн кубометрів газу, а 11 вересня - постачання повністю були відсутні. 12-15 вересня вони повернулися на рівень 3,9 млн кубометрів.

Україна в 2013 році імпортувала з Європи 2,132 млрд кубометрів природного газу. У квітні-серпні 2014 року імпорт газу з боку Європи в Україну становив майже 1,1 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!