"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Фінансування Донбасу і терористів - тепер захищена стаття бюджету

Вівторок, 16 вересня 2014, 15:43 -

"Особливий статус" Донбасу передбачає, що "окремі райони" фінансуватимуться у будь-якому випадку, навіть якщо в бюджеті не вистачатиме коштів на інші соціально важливі видатки.

Про це сказав директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Законопроектом передбачається "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей.

"А також "забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, що мали місце у Донецькій, Луганській областях". Не визначені як часові так і територіальні рамки дій закону", - повідомив експерт.

Реклама:

За його словами, фактично це амністія всім тим, хто убивав українських військових та активістів.

"Стаття 4 в порушення статті 10 Конституції України встановлює, що на території окремих районів Донецької, Луганської областей не використовується державна мова, а органи державної влади зобов’язуються сприяти використанню російської мови в усіх сферах суспільного життя", - заявив Таран.

Також законопроектом передбачається, що, вся повнота влади на цих територіях передається до органів місцевого самоврядування обраних на позачергових виборах у грудні 2014 року.

"Водночас втрачається фактичний контроль з боку центральної влади за цими територіям. Оскільки не буде жодних представників центральної влади в цих регіонах, і навіть призначення керівників органів прокуратури та судів відбуватиметься за згодою новобраних органів місцевого самоврядування", - повідомив експерт.

Як зазначається, згідно статті 7 законопроекту, з державного бюджету надається підтримку соціально-економічному розвитку "окремих районів" шляхом запровадження відмінного від загального економічного режиму господарської та інвестиційної діяльності, затвердження Державної цільової програми та щорічного передбачення у Державному бюджеті видатків на соціально-економічний розвиток "окремих районів".

"Ці статті називаються захищеними, а отже фінансуватимуться у будь-якому випадку, навіть якщо в бюджеті не буде вистачати коштів на інші соціально важливі видатки", - повідомив Таран.

Законопроектом, також створюються "загони народної міліції" підконтрольні відповідним нововибраним міським, селищним і сільським головам.

"Фактично це легалізація нинішніх бандитсько-терористичних формувань, які нагадуємо вже отримали амністію", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: