"Газпром" скорочує транзит через Словаччину

Понеділок, 15 вересня 2014, 17:45

Номiнацiя на транзит росiйського газу через Україну i Словаччину ужгородським коридором, з початку мiсяця стабiльно перевищувала 60 мільйонів кубометрiв, на понедiлок заявлена в розмiрi 49,6 мільйона кубометрiв, що на 17% нижче середнiх значень за попереднi два тижнi.

Як свiдчать данi словацького газотранспортного оператора Eustream, попередня номiнацiя на вiвторок не надто вiдрiзняється цього значення - 51,6 млн кубометрiв.

Офiцiйний представник "Газпрому" Сергiй Купрiянов прокоментував Агентству газової iнформацiї: "Зараз пiсля ремонту надходить бiльше газу через газопровiд "Ямал-Європа" тому через Словаччину поставки меншi".

Словаччина є одним з головних транзитних коридорiв росiйського газу в ЄС. З початку мiсяця Eustream розпочала реверснi поставки газу до України. Прямi поставки росiйського газу до України припинено з червня через борг у 5,3 млрд доларів.

Реклама:

Одночасно iз запуском словацького реверсу експорт росiйського газу до сусiднiх з Україною країн лiг на "дно" мiнiмальних контрактних значень.

У Москвi пояснюють це нестачею ресурсiв газу для покриття всiх заявок на тлi тривалого закачування в пiдземнi сховища в Росiї.

Однак досi скорочення транзиту росiйського газу через Словаччину не вплинуло на величину реверсного потоку до України - вiн стабiльно тримається бiля позначки 26 млн кубометрiв на добу i номiнацiя на 15 вересня становить 26,36 млн кубометрiв.

Мiж тим, зараз поточний видобуток газу "Газпрому" на 305 млн кубометрiв нижче вiд торiшнього значення i майже на 750 млн кубометрiв нижче пiкових потужностей видобутку.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: