"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продан: Україна не крала газ, краде газ Росія

П'ятниця, 12 вересня 2014, 20:02

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан каже, що Україна ніколи не крала газ на відміну від Росії.

Про це він заявив на форумі "Ялтинська європейська стратегія" (ЯЄС), вступивши у дискусію з головою російського "Інституту сучасного розвитку" Ігором Юрґенсом.

"Те, що було зараз сказано, воно нагадує оце все, що ми чуємо сьогодні, що немає російських військ на території України і таке інше. Це зовсім не відповідає дійсності, що Україна крала газ. Ніколи Україна не крала газ. Навпаки - краде газ Росія", - сказав міністр.

"Вкрадено 2 мільярди кубометрів. Я вже не кажу про ті поклади, які там знаходяться, про весь Крим, про ті вкрадені електричні і газові мережі. Оце справді вкрадене на сьогоднішній день. Це вкрадене через військову агресію", - додав Продан.

Реклама:

"Я хочу, щоб дискусія була більш конструктивна. Ви кажете про доказані обвинувачення. Де ті звинувачення? Де ті акти про крадіжку газу. Навпаки – Україна у 2009 році в той час, коли був припинений транзит, надала в Європу більше газу на 29 млн кубометрів. Це зафіксовано відповідними актами і відповідними експертами", - зауважив він.

Перед цим Юрґенс заявив, що Україна до кризи крала російський газ.

"Я чітко скажу, що я проти нинішньої політики РФ щодо України… 5,6 мільярдів доларів боргу визнані Україною. Це багато, але Росія може наполягати і на 11 мільярдах боргу. Є причини для такої позиції, бо російський газ крали до кризи. Справді крали, це визнає і ЄС. Це визнають інші", - сказав російський експерт.

"Дуже логічно зараз валити на Росію, бо вона дещо порушила, але диявол, як кажуть у деталях", - додав він.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!