РФ відмовилася від своїх поправок до тексту угоди про асоціацію

Четвер, 11 вересня 2014, 18:58

Росія передала Україні і Євросоюзу проект документа про вступ в силу угоди про асоціацію.

Про це повідомив в середу президенту Володимиру Путіну міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, пишуть "Ведомости".

За його словами, документ дозволить одночасно з угодою ввести норми, які враховують позицію Росії.

Раніше Росія запропонувала Україні і Євросоюзу внести зміни в текст уже підписаної угоди про асоціацію України і ЄС або додатків до нього - про це в кінці серпня за підсумками переговорів Путіна і президента України Петра Порошенка заявили Улюкаєв і помічник президента Андрій Білоусов.

Реклама:

Але ні Україна, ні Євросоюз правити свої домовленості не погодилися. Угода між Україною та ЄС - це двосторонні відносини, до яких третя сторона у вигляді Росії не може мати відношення, говорила помічник верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон Майя Косьянчич.

Зміни в текст "ускладнили б становище наших партнерів", заявив в середу Улюкаєв, тому Росія пропонує Україні змінити порядок виконання угоди.

За угодою про асоціацію Україна і Євросоюз домовилися про обнулення ввізних мит на більшість товарів. При цьому мита будуть знижуватися поступово, для найбільш чутливих категорій продукції передбачені більш тривалі перехідні періоди, пояснював представник Єврокомісії.

Зараз Росія пропонує продовжити терміни обнулення по 144 позиціях. Росію хвилюють мита на товари, на які припадає 4 млрд доларів з 16 млрд доларів, говорив раніше федеральний чиновник, який бере участь в переговорах.

Росія пропонує дати українським виробникам можливість вибору між європейськими стандартами і російськими ГОСТами, а також користуватися чинними сертифікатами для санітарного контролю, розповів Улюкаєв.

Нагадаємо, в п'ятницю в Брюсселі повинні пройти тристоронні консультації з питань вступу в силу угоди про асоціацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!