"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США запропонували НАТО перекупити у Росії "Містралі"

Четвер, 11 вересня 2014, 12:02

НАТО повинна перекупити вертольотоносці класу "Містраль", побудовані на замовлення Росії, у зв'язку з кризою, що в Україні.

Про це заявив міністр військово-морських сил США Рей Мабус, слова якого наводить ВВС.

Під час Аерокосмічного і оборонного саміту у Вашингтоні він закликав європейських партнерів США зробити все, щоб Росія взагалі не отримала французькі кораблі.

"Ми вже заявляли про наше занепокоєння щодо передачі Росії цих кораблів. Я думаю, потрібно розглянути всі можливі шляхи, щоб вони не потрапили в руки Росії, оскільки це дасть їй озброєння, яких у неї зараз немає", - підкреслив міністр.

Реклама:

Раніше цього місяця президент Франції Франсуа Олланд призупинив передачу Росії першого вертольотоносця типу "Містраль". Причиною було названо кризу в Україні, в причетності до якої звинувачують Кремль.

Олланд назвав умови передачі Росії вертольотоносця - це перемир'я і політичне врегулювання ситуації на сході України. При цьому, остаточне рішення про передачу кораблів було перенесено на кінець жовтня.

Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан підкреслив, що дане рішення французької влади - не відмова від передачі кораблів і не припинення процесу передачі.

"Називайте це як хочете: попередження, випередження", - пояснив французький міністр.

Пізніше стало відомо, що випробування першого корабля, намічені на 10 вересня, також перенесені. Два місяці тому у французький порт Сен-Назер, на заході країни, на верфях якого закінчується будівництво першого "​​Містраля", прибули 400 російських моряків - майбутня команда судна.

США та інші союзники Франції по Північноатлантичному альянсу чинили тиск на Париж у зв'язку з питанням про передачу Росії цих вертольотоносців.

Сума операції оцінюється в 1,2 млрд євро, з яких Росія виплатила вже близько 700 млн євро. При цьому, багато експертів вже зазначили, що Францію може чекати штраф у розмірі 251 млн євро за невиконання умов поставки кораблів.

Прайм

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: