"Прокладка" Януковича має доплатити заводу Юрушева 58 мільйонів

Четвер, 11 вересня 2014, 10:07

Суд стягнув з ТОВ "Прем’єр Лізинг" на користь ПАТ "Дизельний завод" 58,35 млн гривень, з яких 55,62 млн гривень боргу, 1,59 млн гривень пені і 1,13 млн гривень у якості 3% річних.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 2 вересня, пишуть "Наші гроші".

15 лютого 2013 року ПАТ "Дизельний завод" і ТОВ "Прем’єр Лізинг" уклали договір поставки вантажних напіввагонів.

Завод зобов’язався поставити фірмі 320 напіввагонів вартістю 700 тис грн (з ПДВ) за штуку, загалом на 224 млн гривень. У подальшому "Прем’єр Лізинг" мав передати їх у фінансовий лізинг ДП"Дарницький вагоноремонтний завод" та ДП"Укрспецвагон".

Реклама:

Як зазначив суд, фірма мала сплатити заводу за вже поставлені вагони 192,07 млн грн. Однак "Дизельний завод" отримав лише 136,44 млн грн. Для стягнення боргу у розмірі 55,62 млн грн. і штрафних санкцій завод у грудні минулого року звернувся до суду.

Апеляційний суд і ВГСУ не взяли до уваги посилання "Прем’єр Лізингу" на те, що він влітку 2013 року попереджав завод про намір залучити позику для оплати товару.

У жовтні фірма уклала договір з нерезидентом компанією "Tronmal Participation Limited", яка у подальшому гроші так і не надала.

Як вказали суди, невиконання компанією-нерезидентом своїх зобов’язань за договором позики не може бути підставою для відмови "Прем’єр Лізингу" від виконання своїх зобов’язань за договором поставки.

Нагадаємо, у вересні 2012 року ДП "Дарницький вагоноремонтний завод" замовив у ТОВ "Прем’єр Лізинг" в лізинг 2 тисячі напіввагонів на суму 2,04 млрд грн., а ДП "Укрспецвагон" - 3 тисячі напіввагонів на 3,06 млрд грн.

За даними державного судового реєстру, Дарницький вагоноремонтний завод отримав від "Прем’єр Лізингу" 350 напіввагонів, а "Укрспецвагон" - 373.

Дарницький завод перерахував фірмі 68,25 млн грн., очікуючи на перші 700 напіввагонів, і зараз в суді добивається повернення 62,4 млн грн. авансу за непоставлені вагони.

 У свою чергу "Укрспецвагон" виплатило "Прем’єр Лізингу" 142,65 млн грн. авансу і тепер домагається повернення 103,49 млн грн. передоплати.

ТОВ "Прем’єр-лізинг" було створене в 2011 р. і оформлене спочатку на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на маловідомого киянина Андрія Чернікова.

"Прем’єр Лізинг" знаходився на обслуговуванні юридичної компанії "Стайлинг", засновник якої Богдан Данкевич відомий як засновник ПАТ "Домінанта", основним акціонером якого було ТОВ "Танталіт" -  номінальний власний резиденції "Межигір’я" Віктора Януковича.

ПАТ "Дизельний завод" контролює екс-власник банку "Форум" і один з найбагатших людей України Леонід Юрушев.

Зауважимо, що ДП "Укрспецвагон" 11 липня цього року очолив Андрій Анофрієв, який у 2011-2012 роках працював у ПАТ "Дизельний завод".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: