Україна може збільшити виробництво цукру на 34%

Середа, 10 вересня 2014, 20:57

Виробництво цукру в Україні у 2014-2015 маркетинговому році може становити 1,7 мыльйона тонн, що на 33,8% більше, ніж роком раніше.

Про це на конференції "Цінові стратегії на ринках зернових, олійних і цукру" повідомив голова правління профільної асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук, передає УНІАН.

"Ми можемо виробити цього року 1,7 млн тонн цукру. Враховуючи перехідні запаси, ми будемо повністю забезпечені", - сказав Ярчук, уточнивши, що перехідні запаси цукру в цьому сезоні становлять 300-350 тисяч тонн, а внутрішня потреба країни в цьому продукті оцінюється в 1,59 млн тонн.

За його словами, до переробки цукрових буряків у цьому сезоні приступили 40-48 заводів. На сьогодні працюють вже 23 цукрові заводи, тоді як торік у цей час буряк переробляли тільки два заводи.

Реклама:

"Це зумовлено тим, що ми розуміємо, що проблеми з поставками газу в зимовий період будуть значні і є загроза, що цукрові заводи не отримають необхідної кількості палива, щоб успішно переробити той обсяг сировини, який є", - пояснив Ярчук.

При цьому він зазначив, що тільки 26 заводів з тих, які планується запустити в цьому сезоні, можуть працювати на альтернативному паливі.

Дефіцит газу і його суттєве подорожчання, за словами Ярчука, значно вплинули на собівартість виробництва цукру - цього сезону вона збільшилася до 9,5-10 тисяч гривень за тонну з 7,5-8 тисяч гривень за тонну роком раніше.

Виходячи з цього "Укрцукор" прогнозує подорожчання цукру в роздробі з листопада. "Ми прогнозуємо, що зниження ціни на цукор може тривати у вересні-жовтні, але після завершення виробництва ціна на цукор повинна бути в рамках його рентабельності", - сказав Ярчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: