Поки що ГЗК Фірташа повернули у власність держави лише "на папері"

Середа, 10 вересня 2014, 18:11

Фонд держмайна передав цілісні майнові комплекси Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату в управління Мінекономрозвитку лише на папері.

Про це в статті в Hubs пише Андрій Самофалов.

За даними видання, керує ними як і раніше менеджмент Фірташа.

Голова Фонду держмайна Дмитро Парфененко визнав, що представники відомства не можуть потрапити на комбінати, щоб провести інвентаризацію майна.

Реклама:

"Якщо орендар не пускає де-факто власника цього майна для проведення інвентаризації, це викликає певні сумніви відносно цілісності майна", - скаржиться Парфененко.

"Його побоювання не безпідставні. Справа в тому, що де-факто Фірташу належить більша половина майна ГЗК", - пише автор.

Він нагадує, що уряд Азарова в поточному році планував приватизувати Іршанський і Вільногірський комбінати.

"Процедуру приватизації орендних підприємств обкатали ще в 2011 році на "Шахті ім. Засядька". Тоді ще на етапі акціонування ДП "трудовий колектив" шахти на чолі з нардепом-регіоналом Юхимом Звягільським отримав 83% акцій в рахунок своїх інвестицій за 20 років оренди", - йдеться в статті.

Як наголошується, приватизація ГЗК могла б відбутися за цією ж схемою. "Частка орендаря ще до приватизації виявилася б більш 50%", - розповів журналістам Парфененко.

Фонд відмовився продовжувати оренду, але не має наміру компенсувати інвестиції Фірташа, оскільки "не давав офіційних дозволів на невід'ємні покращення" в комбінати.

У ЗМІ вже з'являлися повідомлення про вивезення обладнання з комбінатів. Директор ОГХК Руслан Журило не робить з цього трагедії, йдеться в статті.

"Якщо орендар захоче забрати все своє майно і техніку, виникне невеликий касовий розрив. Ми вирішимо цю ситуацію... Зробимо все, щоб виробничий процес не переривався", - каже топ-менеджер.

Також наголошується, що вирішити проблему з обладнанням можна за рахунок старих зв'язків.

За даними "Ділової столиці", Журило пов'язаний з компанією "Славутич Капітал" Геннадія Корбана - партнера співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського. "Приват" володіє Марганецьким і Орджонікідзевським ГЗК, і цілком міг би поділитися технікою з "титановими братами".

Група Коломойського позначила свій інтерес до титанового сектору після зміни влади. Так, дружня "Привату" фірма "Бізнес Інвест" брала участь в конкурсі з продажу "Сумихімпрому", який в підсумку не відбувся.

А екс-менеджер Корбана Ігор Самошост очолив підприємство "Цирконій", пов'язане технологічно з Вільногорським ГМК.

Автор зазначає, що ситуація, в яку потрапив Фірташ, схожа на історію 2005 року з Нікопольським феросплавним заводом. За рік до "помаранчевої революції" контрольний пакет акцій НЗФ купив зять екс-президента Віктор Пінчук.

"Після зміни влади юристи "Привату" влаштували Пінчуку важке життя, домагаючись повернення акцій державі. Суди тривали доти, поки Пінчук не погодився на міноритарну частку в спільному феросплавному холдингу", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: