"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін ініціює 2% збір з продажу підакцизних товарів

Субота, 9 серпня 2014, 12:35

Уряд України пропонує ввести з 2015 року збір з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою 2% вартості реалізованого товару.

Відповідні пропозиції містяться в проекті змін до Бюджетного кодексу про бюджетну децентралізацію, внесеному Кабінетом міністрів до Верховної Ради в п'ятницю.

Новий збір зараховуватиметься до загального фонду місцевих бюджетів, що дозволить їм отримати, згідно з оцінками Мінфіну, 3,2 млрд гривень.

Крім того уряд пропонує ввести новий податок на нерухоме комерційне майно за ставкою до 2% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр на рік, що, як вважають в Мінфіні, повинно принести місцевим бюджетам додатково 2,7 млрд гривень.

Реклама:

У фінансовому відомстві пояснюють, що на початок 2014 року, за даними Держстату, загальна площа житлової нерухомості становила 1,0966 млрд кв. м.

" Припускаючи співвідношення житлової та комерційної нерухомості 10: 1, надходження податку становитимуть близько 2,7 млрд гривень... Тільки за 2005-2013 роки були введені в експлуатацію торговельні будівлі загально площею понад 10 млн кв. м", - пояснює свої розрахунки Мінфін.

Як приклад об'єктів для оподаткування відомство наводить ТОВ НВП "БілоцерківМАЗ" площею 120 тисяч кв. м, ТРЦ "Альта-Центр" з 22 тисячами кв. м і офісний центр Horizon Park з 16,5 тисяч кв. м.

Згідно з презентацією Мінфіну, місцевим бюджетам також пропонується передати з центрального бюджету 45% екологічного податку, плату за надання адміністративних послуг, держмито та 10% податку на прибуток підприємств приватного сектора економіки.

У той же час уряд має намір забрати у місцевих бюджетів 25% податку на доходи фізичних осіб, який сьогодні формує левову частку надходжень для муніципалітетів. Києву, в якого сьогодні залишається 50% цього податку, пропонується залишити лише 20%.

Крім того Кабмін пропонує дозволити місцевим органам влади, які в останні роки постійно скаржилися на неможливість забрати свої гроші з Держказначейства, зберігати кошти бюджету розвитку та власні надходження до комерційних банках, які відповідають певним критеріям відбору.

Згідно з презентацією Мінфіну, в цей список можуть увійти 9 банків: державні Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, банк "Київ" і Український банк реконструкції та розвитку, а також ПриватБанк, Дельта банк, ПУМБ і банк "Фінанси та Кредит".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!