Нацбанк розробив план дій на рік

П'ятниця, 8 серпня 2014, 18:06

Стратегія реформування банківської системи до 2020 року, розробка якої почалася в Національному банку цього року, у результаті перетворилася в план дій НБУ на найближчий рік.

Про це повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, передає "Інтерфакс-Україна".

"Документ перетворився в план дій на 360 днів. Він уже написаний і, думаю, скоро буде опубліковано", - сказала вона журналістам у Києві в п'ятницю.

Гонтарєва зазначила, що серед першочергових завдань - очищення банківської системи від неплатоспроможних і недобросовісних банків, які свідомо і регулярно порушують вимоги фінансового моніторингу, а також докапіталізація решти банків.

Реклама:

Вона наголосила, що у створеному нещодавно комітеті реформ при президентові України Нацбанк пропонуватиме передусім ухвалити закон про захист прав кредиторів.

Голова НБУ також нагадала про завдання з переходу до інфляційного таргетування. Вона нагадала, що спочатку в рамках програми з Міжнародним валютним фондом передбачалося здійснити такий перехід протягом 12 місяців.

Однак, з урахуванням військових дій в країні, які, згідно з базовими припущеннями в оновленій програмі з Фондом можуть тривати ще кілька місяців, тепер час такого переходу оцінюється в 12-18 місяців, сказала Гонтарєва.

Вона додала, що разом зі спеціалістами Центробанку Канади Нацбанк наразі готує кардинальну реформу своєї структури: "Зміни не будуть косметичними і стосуватимуться не лише позбавлення від непрофільних активів"; серед таких вона назвала телеканал БТБ, освітні програми, спорткомплекс у Києві та турбазу в Яремче.

Зокрема, Гонтарєва відзначила важливість переходу Нацбанку до власного макропрогнозування, що надасть йому можливість отримати справжню самостійність.

За її словами, поки що НБУ орієнтується на прогноз МВФ і консенсус-прогноз, згідно з яким зростання економіки України у 2015 році буде "не дуже відчутним" на рівні близькому до статистичної похибки - 0,5-1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!