Нацбанк відключив свої системи від Донецька і Луганська

П'ятниця, 8 серпня 2014, 15:20

Національний банк України відключив усі свої системи від Донецька і Луганська і вивіз гроші зі сховищ.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева, передає УНІАН.

"У Луганську світла немає місяць, до чого підключити апарат, як виконувати платіж? Ми однозначно все зупиняємо. Нацбанк відключив всі свої системи від Донецька і Луганська, вивезли гроші зі сховища, там окуповано все", - сказала Гонтарева.

Голова НБУ пояснила, що це рішення є формальним підтвердженням факту, що вже відбувся.

Реклама:

"Як можна людей виводити на роботу, завозити готівку? У нас дуже довго банки намагалися, особливо державні, підвозити туди готівку. Нацбанк вже не забезпечував ані інкасацію, ані підвезення грошей. Банки вже не можуть це фізично робити. Усі гроші відбирають бандформування, там триває війна. Я думаю, що там потрібна гуманітарна допомога. Грошова вже не допоможе", - додала вона.

Голова Нацбанку нагадала, що два місяці тому терористи захопили регіональне управління Національного банку і розмістили у ньому так званий "Донецький народний банк".

"Ми усіх наших співробітників відпустили додому і платимо їм зарплату. Але чули, що наші співробітники якимсь чином, одержуючи нашу зарплату, ходили на роботу у цей "Донецький народний банк". Те саме почало відбуватися з банками", - розповіла вона.

Гонтарева також нагадала, що у Криму після анексії залишилося 3,2 млрд грн готівки, тоді як у Донецькій і Луганській областях її вже практично немає, в Луганську вже не працюють магазини, там порожні полиці.

"У Донецьку і Луганську нічого не залишилося, там Нацбанк зробив кроки. Зрозуміло, що ніхто не знищував гроші і документи, поки з Нацбанком було не узгоджено. Інакше вони йшли у руки терористів. Ви ж знаєте - захоплювалися інкасаторські машини, розстрілювалися люди", - сказала голова Нацбанку.

Вона також підкреслила, що знищити готівку і документи - це кращий варіант, чим передати все у руки бандформувань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!