Ernst & Young прогнозує падіння ВВП України на 5%

Четвер, 7 серпня 2014, 16:53

Аудиторська компанія Ernst & Young прогнозує падіння ВВП України на 5% за підсумками 2014 року.

Про це йдеться у прес-релізі компанії.

Як зазначається, сепаратистські рухи і конфлікт з Росією стали важким тягарем для економіки України. Падіння ВВП на 1,1% в першому кварталі 2014 року відображає далеко не всі збитки, нанесені діями сепаратистів.

"Оскільки ситуація погіршилася в другому кварталі, наразі ми прогнозуємо падіння ВВП на 5% за підсумками 2014 року. Незважаючи на наміри Росії визнати результати виборів в Україні і вести переговори з новообраним президентом Петром Порошенко, покращення відносин не спостерігається, тож відновлення, швидше за все, буде повільним", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Також наголошується, що у 2015 році очікується незначне зростання економіки на рівні 0,5%, більш істотний показник в 3,5% можливий лише в 2016 році, за умови загальної зацікавленості Європейського Союзу, МВФ і Росії в підтримці України та погашенні нею державних і приватних зовнішніх боргів.

"Програма реформ визначатиметься МВФ, який планує надати кредит в сумі 17 млрд доларів за умови значного скорочення бюджету, підвищення цін на енергоносії та заморожування заробітних плат у державному секторі, що може призвести до різкої девальвації гривні та зростання відсоткових ставок", - зазначається у прес-релізі.

У компанії вважають, що ці зміни призведуть до стрибка інфляції і скорочення обсягів інвестицій.

"Ризики у нашому новому прогнозі рівномірно збалансовані. Пожвавлення економіки України в 2015 році можливе, якщо вдасться швидко подолати політичні конфлікти, а нова влада зможе провести ефективні реформи і правильно скористатися коштами міжнародних донорів", - вважає Олексій Кредісов, керуючий партнер EY в Україні та співголова Центру з дослідження ринків, що швидко розвиваються, EY Global.

Однак, за його словами, можливе і подальше погіршення ситуації в разі поширення про-російських протестів і збройного протистояння, неконтрольованого росту цін на енергоносії, припинення кредитних траншів МВФ або різкого падіння економіки Росії та країн єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!