НАБУ: Офіційний курс НБУ не відображає реальної ситуації на ринку

Четвер, 7 серпня 2014, 16:04

Незалежна асоціація банків України занепокоєна тим, що офіційний курс, який встановлює Національний банк України, не відображає реальної ситуації на ринку.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

"Результати аналізу угод на міжбанку, на основі яких розраховувались значення офіційного курсу протягом останніх двох місяців, та офіційно встановленого курсу валют, свідчать про суттєве (більше 1,5%) відхилення між офіційним курсом валют та фактичними курсами, за якими здійснювалась купівля-продаж валюти", - говориться у листі НАБУ на адресу Нацбанку.

Як зазначається, в зв’язку з необхідністю отримувати інформацію про реальний ринковий курс, НАБУ звернулась до банків-членів Асоціації, з проханням вчасно надавати інформацію в Систему підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку, та уникати викривлення інформації шляхом укладання угод з комісіями або через інші валюти.

Реклама:

Про необхідність таких дій у своїй телеграмі №19-102/42304 на адресу комерційних банків зазначив і Національний банк України.

Крім того, регулятор нагадав, що відповідно до умов Меморандуму з МВФ був змінений порядок встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Наразі він встановлюється кожного робочого дня після 12:00, але не пізніше 13:00, як середньозважений курс продавців і покупців, що склався цього ж дня за даними Системи підтвердження угод.

За даними регулятора, проведений аналіз міжбанківського валютного ринку свідчить, що протягом дня банки укладають більшість угод з купівлі/продажу іноземної валюти з 14:00 до 17:00.

"Це означає, що на момент встановлення Національним банком України офіційного курсу, ці угоди не включаються  у розрахунок офіційного курсу, який повинен відображати реальні ринкові котирування", - йдеться у повідомленні асоціації.

Нагадаємо, що НАБУ раніше зверталась до Нацбанку з проханням розглянути можливість публікувати значення офіційного курсу після завершення поточного дня, але його розрахунок проводити відповідно до вимог МВФ. Відповідно до нормативних актів регулятора з 4 квітня 2014 року офіційний курс гривні діє з часу його встановлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!