Україна і Японія підписали меморандум про енергетичне співробітництво

Вівторок, 5 серпня 2014, 16:14

Україна і Японія підписали меморандум про співробітництво у сфері енергетики, що передбачає реалізацію спільного проекту з модернізації вітчизняних теплових електростанцій з використанням японського устаткування і підвищення їхньої енергоефективності.

Як зазначається, підписання меморандуму відбулося у вівторок у ході українсько-японського бізнес-форуму в Києві.

"Відповідаючи на запити України, ми надаватимемо підтримку з підвищення ефективності з використанням найсучасніших технологій", - сказав у ході підписання меморандуму міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Тошиміцу Мотегі.

"Якщо все устаткування всіх вугільних станцій України буде замінено на високоефективне японське устаткування, то, за розрахунками, це дозволить скоротити імпорт газу приблизно на 10%", - додав він.

Реклама:

За його словами, частка вугільних електростанцій у загальному виробництві електроенергії в Україні становить близько 40%, проте продуктивність цих станцій низька через застаріле устаткування, яке експлуатується, у середньому, вже 47 років.

У свою чергу, присутній на форумі міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан сказав, що устаткування, що працює на вітчизняних ТЕС, зношене на 70%, тому окремим питанням для України є будівництво нових енергоблоків.

При цьому, зазначив міністр, наша країна має потенціал для організації виробництва необхідного устаткування за участі японських фахівців.

"Україна має потенціал для виробництва того котельного устаткування, яке сьогодні виробляє Японія. Ми б хотіли з вашою допомогою задіяти цей потенціал", - сказав Продан, звертаючись до японського міністра.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!