НБУ вийшов на міжбанк

Вівторок, 5 серпня 2014, 15:08

Національний банк України ухвалив рішення вийти на міжбанківський ринок.

Про це у колонці на ЕП написала голова НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами, у вівторок НБУ ухвалив рішення вийти на міжбанківський ринок з двосторонніми котируваннями на рівні 11,93-12,26 гривень за долар.

"Наразі валютний ринок знаходиться практично в рівноважному стані. Ситуативне підвищення попиту на готівкову іноземну валюту має інерційний характер, зумовлений політичними подіями минулого тижня", - написала голова Нацбанку.

Реклама:

Гонтарева також зазначила, що поточне звуження міжбанківського ринку не дає змоги повністю реалізуватися механізму ринкового курсоутворення, і в свою чергу, надсилає ринку неправильні сигнали щодо реальної вартості гривні.

За її словами, НБУ рішуче налаштований на реалізацію гнучкого курсоутворення і перехід до інфляційного таргетування. Водночас, будучи регулятором, маємо право на згладжування сплесків обмінного курсу гривні при надлишковій волатильності ринку.

"Більше того, НБУ має намір поповнити резерви до кінця поточного року за рахунок купівлі валюти. Її джерелами зокрема стануть надходження від експорту продукції АПК та коштів іноземних інвесторів, зацікавлених в купівлі ПДВ облігацій", - заявила голова НБУ.

Крім того, упродовж останніх 3-х місяців крупний імпортер України НАК "Нафтогаз України" купує на ринку іноземну валюту для оплати реверсу газу з Європи у нормальному режимі. Також НАК "Нафтогаз України" вже має необхідні кошти для розрахунків за спожитий газ.

"У разі стабілізації військової і політичної ситуації в країні на ринку пануватиме перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом на неї", - підсумувала Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: