Світові банки перестали кредитувати російські компанії

Вівторок, 5 серпня 2014, 09:46

Минулого місяця жодна російська компанія не отримала кредити в доларах США, швейцарських франках чи євро. Таке спостерігається вперше за п'ять років.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на Bloomberg.

У другому кварталі загальний обсяг кредитування глобальними банками впав відразу на 42% порівняно з роком раніше, до 4,7 млрд доларів. Це була найменша квартальна сума з 2012 року.

"Росія навряд чи буде хорошим місцем для ведення бізнесу протягом досить довгого часу", - повідомив Філіп Хенсон, асоційований науковий співробітник дослідницької групи Chatham House в Лондоні.

Реклама:

За словами Джонатана Фішера, лондонського адвоката, що спеціалізується в сфері фінансових послуг в Devereux Chambers, європейські банки можуть утриматися від виділення синдикованих кредитів Росії, щоб уникнути можливих штрафів, хоча такі кредити не є порушенням режиму санкції.

Минулого місяця Bank of America і підрозділ Nomura Holding під назвою Instinet тимчасово заборонили торгівлю російськими енергетичними акціями Роснафти і Новатека після того, як США ввели санкції проти Росії.

Банк ВТБ планував отримати кредит у розмірі 1,5 млрд доларів в тому числі від Barclays, але, скоріше за все, ця операція не відбудеться.

В цілому, компанії РФ, що потрапили до списку санкцій, мають достатні резерви для задоволення короткострокових зобов'язань. Але обмеження можуть призвести до прискорення відтоку капіталу і придушення інвестиційної активності, вважають аналітики Уралсиб Кепітал.

При цьому підвищення процентних ставок центробанком Росії на 2,5 відсоткових пункту після вторгнення до Криму у кінцевому підсумку може завдати ще більшої шкоди економіці, ніж санкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!