"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Норвегія дозволила "Роснефті" працювати на своєму шельфі

Понеділок, 25 серпня 2014, 18:58

"Роснефть" може вільно працювати на норвезькому континентальному шельфі і отримувати ліцензії на розробку і видобуток енергоносіїв.

Про це заявив міністр енергетики Норвегії Торд Льен, пише "Лента.ру".

Міністр пояснив, що санкції Норвегії спрямовані на експорт товарів. Вони не поширюються на участь компаній в нафтовому секторі та ліцензійних тендерах.

Раніше керівник Statoil Petroleum AS Хельге Лунд заявляв, що проекти норвезького підприємства і "Роснефти" можуть ускладнитися через санкції. При цьому не уточнив, яких саме проектів можуть торкнутися санкції.

Реклама:

18 серпня "Роснефть" спільно зі Statoil почали розвідувальні роботи в норвезькій частині Баренцева моря. Ділянка, на який отримано ліцензію на розвідку має площу 1000 213 квадратних кілометрів.

Результати буріння будуть проаналізовані до кінця 2014 року. Оператором проекту виступає компанія Statoil, також у проекті зайняті компанія North Energy ASA і норвезьке підрозділ компанії Edison International.

Організацію робіт на ліцензійній ділянці виконує дочірнє товариство "Роснефти" - "РН Нордік Ойл АС". Ця компанія отримала 20-відсоткову частку в ліцензії на ділянку норвезького шельфу в червні минулого року.

Тоді влада Норвегії виставили на конкурс 86 блоків шельфу, в тому числі 72 - в Баренцевому морі і 14 - в Норвезькому. Крім "Роснефти" доступ до шельфу отримала також російська нафтова компанія "Лукойл".

11 серпня Норвегія оголосила про приєднання до санкцій ЄС проти Росії. Зокрема, передбачається обмеження експорту окремих категорій товарів для російської нафтової галузі.

Подібні поставки, а також здійснення фінансування в цій сфері, відтепер вимагають попереднього дозволу норвезької влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: