Інкасаторам пропонують надати право протистояти злочинцям зі зброєю

Середа, 20 серпня 2014, 20:34

Суб’єктам охоронної діяльності та інкасаторам банків треба надати право протистояти злочинцям зі зброєю.

Про це зазначає Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз", коментуючи депутатську пропозицію про зняття з розгляду законопроекту "Про обіг зброї невійськового призначення".

Як повідомляється, законопроект вже прийнятий Парламентом за основу і має врегулювати обіг зброї, що  може перебувати у власності або користуванні громадян та юридичних осіб, порядку набуття і використання цими особами зброї, у т.ч. службової.

"Наразі необхідно нарівні з міліцією надати право на використання зброї особам, яким вона потрібна у зв’язку зі службовою та професійною діяльністю. Зокрема, суб’єктам охоронної діяльності та інкасаторам", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

УКБС зазначає, що працівники вказаних спецпідрозділів фактично виконують функції, передбачені статтею 10 Закону України "Про міліцію".

"Тому надання їм прав щодо вогнепальної зброї забезпечить більш ефективних захист права власності і безпеку осіб, які здійснюють охорону, беручи до уваги значне збільшення випадків розбійних нападів на суб’єктів інкасації", - повідомляє прес-служба.

Експерти УКБС зауважують, що на сьогодні МВС залишається монополістом на використання в охоронній діяльності вогнепальної зброї. Вартість послуг озброєної фізичної охорони ДСО є найвищою на ринку.

Крім того, з початку поточного року вона зросла більш ніж на 30%. Тому для недопущення зростання вартості банківських продуктів для клієнтів, послуги ДСО використовуються переважно для охорони особливо важливих об’єктів банків.

Як зазначається, необхідно законом надати банкам право створювати власні спецпідрозділи охорони та використовувати службову зброю, що забезпечить ефективну, адекватну та недорогу систему захисту клієнтів банків і матеріальних цінностей.

Крім того, це дозволить вирішити одну з нагальних проблем, яка перешкоджає безпечному функціонуванню банківської системи.

"УКБС неодноразово акцентував увагу ВРУ, МВС на необхідності якнайшвидшого узаконення права спецпідрозділів банків на використання зброї при перевезенні цінностей, інкасації коштів та охороні власних приміщень", - зазначає Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

За її словами, це важливо, перш за все, для посилення захисту життя працівників і відвідувачів фінустанов, а також для охорони належних клієнтам і державі матеріальних цінностей.

"Цю ініціативу підтримав і Національний банк, який також звернувся до Парламенту з пропозиціями щодо доповнення законопроекту № 0885 нормами про надання права на службову зброю спецпідрозділам банків", - додала Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: