У Шлапака розраховують на інфляцію 19-20%

Середа, 20 серпня 2014, 09:40

Інфляція в Україні в 2014 році прискориться до 19-20%, курс має всі підстави зміцнитися до 12 гривень за долар - свого рівноважного значення.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Шлапак, передає "Інтерфакс-Україна".

"Інфляцію очікуємо в районі 19-20%, на жаль. Це так звана "відкладена інфляція", - сказав він.

"Що стосується курсу, тут складніше. Моє переконання - в ​​тому, що будь-яких підстав для зростання курсу, що він подолав позначку 13,5 гривень за долар, немає. Курс 12 гривень за долар є абсолютно врівноваженим і міг би залишитися таким до кінця року, на що ми і розраховуємо", - зазначив міністр фінансів.

Реклама:

На його думку, нещодавня девальвація гривні пов'язана з панічним виходом на ринок окремих суб'єктів через події на сході країни і, можливо, з певними спекулятивними атаками на курс.

"Переконаний, що у Нацбанку є всі можливості впоратися з цією ситуацією, в тому числі надавити на валютних спекулянтів або розібратися, хто і навіщо в таких обсягах купує валюту при падінні імпорту", - сказав Шлапак.

Він підкреслив, що головна причина падіння гривні - дефіцит зовнішньоторговельного балансу - усунена.

Міністр додав, що 7 серпня Всесвітній банк ухвалив рішення про виділення Україні 500 млн доларів кредиту, а в кінці серпня очікується рішення Міжнародного валютного фонду про надання другого траншу кредиту stand-by на суму близько 1,3 млрд доларів.

"Все це обов'язково заспокоїть ситуацію на валютному ринку", - підкреслив Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!