"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ ліквідувала конвертцентр, через який відмивалися російські кошти

Субота, 16 серпня 2014, 13:15

Служба безпеки України зламала злочинну фінансову схему відмивання та обготівковування російських капіталів сумнівного походження.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Як зазначається, викрито та припинено протиправну діяльність розгалуженого конвертаційного центру, через який  шляхом протиправних фінансових оборудок  у "тіньовий обіг" було виведено за попередніми оцінками суму, еквівалентну 15 мільярдам гривень.

"Протиправний механізм полягав у масштабному проведенні з території України незаконних фінансових операцій по управлінню російським капіталом", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Встановлено, що з Росії безготівкові кошти виводилися на рахунки офшорних компаній нерезидентів а згодом через спеціально створені сотні фіктивних підприємств, із залученням десятків комерційних банківських установ, заходили до України і оберталися тут у валютну готівку.

Упаковки з обготівкованими доларами поза митним контролем автівками вивозилися до Росії.

Також наголошується, що слідством здобуто відомості, що частина цієї готівки, йдеться про особливо значні суми у грудні-лютому 2014 року, залишалась в України для фінансування протиправної діяльності.

Наразі перевіряється можливе використання цих обготівкованих російських коштів у злочинних діях проти активістів Майдану,зокрема для оплати злочинів так званих "ті тушок" та "антимайданівців".

"У рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України за поданням СБУ накладено арешти на рахунки зловмисників у 30 комерційних банках в різних регіонах України.  Вилучено 220 тисяч доларів готівкою", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!