Дерегуляція економіки принесе Україні 161 мільярд

Середа, 13 серпня 2014, 19:47

Комплекс заходів із дерегуляції української економіки, концепцію якої розробила група радників при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, дозволить країні одержати додатково 161 млрд гривень.

Про це під час презентації концепції заявив керівник групи Данило Пасько, передає УНІАН.

За його словами, ця сума має три складових. "Перше - корупційні потоки, які виникають від конкретного регуляторного бар'єру. Друге - можливе скорочення державних витрат, і третє - зростання економіки", - заявив він.

За даними, які були представлені журналістам, економічний ефект від зростання ВВП становитиме близько 85 млрд гривень, скорочення корупції принесе близько 60 млрд гривень.

Реклама:

Крім того, скорочення витрат з держбюджету дозволить додатково заощадити 16 млрд гривень.

Пасько зазначив, що концепція дерегуляції економіки передбачає зняття зайвих бар'єрів, які держава створила для бізнесу, зменшення кількості ліцензій, зменшення кількості процедур, зниження кількості інспекцій та перевіряючих органів, спрощення всіх процедур, спрощення адміністрування податків, зниження податкового тиску.

"Ми отримали більше тисячі дерегуляційних ініціатив, але потім ми їх систематизували і отримали близько 800 "больових точок", які перетворилися на дерегуляційні ініціативи. Кожна ініціатива - це окремий проект, окремий процес зміни законодавства, це окремі союзники і окремі противники", - сказав він.

Зокрема, концепція дерегуляції передбачає скорочення кількості ліцензій як мінімум на 100, кількість часу, який бізнес витрачає на отримання дозвільних документів, - як мінімум в два рази, а також скорочення кількості податків до 9 і спрощення адміністрування цих податків.

Крім того, на думку авторів концепції, необхідно скоротити кількість контрольних органів з 79 до 32, а їх контролюючі функції скоротити більш ніж на 40%.

При цьому передбачається, що все українське законодавство у сфері технічного регулювання має бути приведене до норм ЄС.

Перший етап впровадження реформ, що передбачає прийняття перших 200 дерегуляційних ініціатив, може бути впроваджений протягом року за умови ефективної роботи Верховної Ради.

"Велику частину дерегуляційних ініціатив необхідно проводити через парламент, а на сьогодні ви бачите, як ефективно в парламенті приймаються необхідні для країни закони. Якщо парламент буде ефективно працювати і ми отримаємо підтримку - перший етап може бути завершений менше ніж за рік", - підкреслив Пасько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!