"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Негативний економічний ефект буде найбільш відчутним в 3-4 кварталах

Вівторок, 12 серпня 2014, 12:59

Основним негативним чинником, що впливатиме на динаміку макроекономічних показників і реального сектору економіки продовжує залишатися війна на Сході країни.

Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику  Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) "Inside Ukraine".

Донецька і Луганська область забезпечували близько 16% загального виробництва продукції в Україні. Військові дії на Донбасі унеможливлюють нормальну роботу підприємств, що опосередковано впливає на промислове виробництво в сусідніх областях, в першу чергу Харківській та Дніпропетровській.

Негативний економічний ефект, зумовлений проблемами з роботою бізнесу на Сході, буде найбільш відчутним в 3-4 кварталах. Традиційно наприкінці року сільське господарство і харчова промисловість дещо пом’якшить падіння ВВП.

Реклама:

Також можуть показати позитивні показники експортоорієнтовані галузі, які не постачають продукцію до Росії.

Падіння ВВП України в другому кварталі 2014 року у порівнянні з другим кварталом минулого року прискорилося до 4,7%, а в порівнянні з попереднім кварталом також прискорилося - до 2,3%.

МВФ прогнозує падіння ВВП України в 2014 році на 6,5%, Світовий банк - на 5%, ЄБРР - на 7%. Чинний держбюджет на 2014 рік передбачає зниження ВВП на 3% при інфляції 12-14%.

Індекс споживчої інфляції зріс на 11,6%, а промислової - на 18%. Враховуючи суттєве зростання цін на промислову продукцію, слід очікувати подальше зростання ціни на споживчі товари в майбутньому кварталі.

Порівняно з відповідним періодом 2013 р. експорт скоротився на 5,1%, імпорт - на 18%. Позитивне сальдо становило 524,5 млн. дол. (за січень-травень 2013 р. від’ємне - 3372,4 млн. дол.).

Основна причина суттєвого падіння імпорту та утворення позитивного сальдо - різка девальвація гривні.

У добувній промисловості випуск продукції зменшився відносно не сильно - на 2,2%, а от у переробній промисловості  падіння більш глибоке - 7%. Найбільший спад спостерігався в машинобудуванні - 18%, в хімічній промисловості - 14,1%, в металургії - 8,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!