Франція наносить потрійний удар по долару

Вівторок, 8 липня 2014, 12:33

Європейські уряди повинні подумати, як збільшити використання євро у міжнародних розрахунках, щоб поліпшити глобальний баланс.

Про це заявив міністр фінансів Франції Мішель Сапін, пишуть "Весті.Економіка".

Як повідомляється, атидоларові настрої в Парижі з'явилися невипадково.

Історія з банком BNP Paribas, який американці оштрафували майже на 10 млрд доларів за порушення санкцій проти низки країн, стала останньою краплею.

Реклама:

Саме вона змусила французів задуматися про зниження подібних ризиків у майбутньому, а значить і скоротити частку долара в розрахунках.

Геополітичний курс США, в якому долар часто використовується в якості зброї, більше схожий на дорогу смерті.

Штати намагаються вказувати, кому і з ким варто працювати, але ці дії лише стимулюють інші країни до відмови від американської валюти.

Як справедливо зауважив Нойер, в торгівлі між Китаєм і Європою немає ніякої потреби використовувати долар, можна розплачуватися євро або юанем.

Більш того, між Банком Франції та Народним банком Китаю ведеться активна робота в цьому напрямку, і навіть підписаний меморандум.

Франція далеко не єдина країна, яка виступає за відмову від гегемонії долара.

Китай, наприклад, з багатьма партнерами вже давно веде розрахунки в юанях. Та й Росія на тлі українського конфлікту взяла курс на дедоларизацію.

Втім, аналітики американських банків відмовляються вірити в те, що національна валюта США зменшить свою вагу, хоча і визнають очевидне.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: