"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Водіїв вантажівок понад 12 тонн хочуть зобов’язати сплачувати за рух по дорогах

Понеділок, 7 липня 2014, 18:58

Водіїв транспортних засобів понад 12 тонн хочуть зобов’язати сплачувати за проїзд по дорогах.

Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Як зазначається, Держпідприємництво наразі проти такого введення, адже спочатку треба зробити якісні дороги, а потім брати гроші за їх користування.

"На сьогодні у нормативному полі України діє низка документів, що врегульовують питання проїзду автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Зокрема, постановою Кабміну №879, серед іншого, затверджені ставки плати за користування дорогами для вантажних авто, які важче 12 тонн.

Мінінфраструктури, незважаючи на існуючу норму, вирішило встановити таку ж плату вже на рівні закону та розробило законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження плати за проїзд вантажних автомобілів для компенсації шкоди, завданої автомобільним дорогам загального користування".

"Зазначене може призвести до ситуації, за якої на різних підставах буде стягуватися подвійна плата за проїзд автомобільними дорогами загального користування", - повідомляє прес-служба.

Проектом, зокрема, передбачається, що "Рух вантажних автомобілів, що мають максимальну дозволену загальну масу 12 тонн і більше, по автомобільних дорогах загального користування допускається за умови сплати компенсації шкоди, завданої такими вантажними автомобілями автомобільним дорогам".

При цьому, у разі не сплати компенсації на водіїв таких вантажних автомобілів накладається штраф - 380 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 6,46 гривень, або 190 НМДГ - 3,23 тисяч гривень.

Такі штрафи водій повинен буде сплатити на місці фіксації порушення. При умові повторних порушень встановлюється штраф у розмірі 5 000 НМДГ - 85 тисяч гривень.

У Держпідприємництві зазначили, що така норма законопроекту містить підґрунтя для прийняття контролером у подальшому суб’єктивних рішень під час визначення розміру та накладення відповідного штрафу.

Таким чином, Мінінфраструктури порушується порядок справляння плати, передбачається можливість накладення двох суттєво різних за сумами штрафів.

"Держпідприємництво проти створення контролюючим органом додаткових джерел фінансування дорожнього господарства", - повідомляє прес-служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!