Імпорт свинини скоротився майже в 4 рази

Понеділок, 7 липня 2014, 16:13

Згідно даних митної статистики в першому півріччі 2014 року Україна імпортувала лише 19 тисяч тонн свинини, а це майже в чотири рази менше аналогічних показників попереднього року.

Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"У вартісному виразі імпорт свинини за перші шість місяців цього року становив 48,7 млн доларів, тоді як у 2013 році даний показник був на рівні 162 млн доларів.

Як зазначається, основним імпортером свинини залишається Бразилія, на яку припадає 43% вартості загального імпорту свинини.

Реклама:

Проте дана країна знизила свою частку на 14 відсоткових пунктів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Друге місце в цьому році, традиційно, посіла Німеччина - з часткою 15%.

Внаслідок заборони на ввезення свинини в Україну Польща поступилась третім місцем США, які наростили свою частку до 12% від загальної вартості імпорту.

"Що стосується експорту свинини, то він хоч і залишається досить незначним, але порівняно з минулим роком продемонстрував зростання в розмірі 11 % і становив 1,8 тисяч тонн, що у вартісному виразі становить 5,6 млн доларів", - повідомляє прес-служба.

Найбільша кількість свинини була експортована до Молдови. Внаслідок призупинення Росією сертифікації українських підприємств-експортерів свинини з лютого місяця цього року, обсяг реалізації свинини в цю країну був досить незначним.

"Ринок швидко відреагував на зменшення імпорту свинини підвищенням попиту на вітчизняне м’ясо та ростом закупівельних цін на свиней", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко.

Проте, за її словами, на фоні загального росту цін на ресурси та на логістику підвищення закупівельних цін на свиней є обґрунтованим.

"На жаль, співвідношення витрат виробництва і цін реалізації свиней не здатне мотивувати підприємства до значного нарощення виробництва, яке було б досить бажане для вітчизняного ринку м’яса, тому темпи нарощування поголів’я знизились у порівнянні з минулим роком", - заявила Жарко. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: