"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарєва хоче очистити банки від "токсичних" активів

П'ятниця, 4 липня 2014, 09:49

Відтік депозитів з українських банків, який був серйозною проблемою на початку цього року, припинився, проте завдання реформування банківської системи є вкрай актуальним.

Про це заявила глава Національного банку Валерія Гонтарєва, передає "Інтерфакс-Україна".

"Моє завдання - очищення від поганих активів, проблемних активів", - сказала голова НБУ під час телемосту з учасниками інвестиційної конференції в Лондоні, організованої інвестиційною компанією "Конкорд Капітал".

Гонтарєва нагадала, що наразі продовжується стрес-тестування 35 найбільших українських банків, на які припадає 80% активів банківської системи країни.

Реклама:

"Мені буде дуже цікаво порівняти результати "великої четвірки" з результатами нашого нагляду", - сказала, зокрема, голова НБУ.

Вона зазначила, що найбільші 15 банків, результати стрес-тестів яких з'являться першими, вже мають значні сформовані резерви, проте серйозною проблемою є ситуація з їх активами в Криму та в Донецькій і Луганській областях.

"Звичайно, знадобиться залучення певного капіталу, але, сподіваюся, що завдання можна вирішити", - сказала Гонтарєва.

Вона додала, що оптимістична також і з приводу визначення найкращих механізмів вирішення питання проблемних банків через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"Ми хочемо зрозуміти, які сценарії найбільш прийнятні", - пояснила глава НБУ, уточнивши, що в цій роботі Нацбанк активно співпрацює з МВФ та Світовим банком, вивчаючи світовий досвід, зокрема, розв’язання подібних питань у Туреччині близько п'яти років тому.

"Наша ідея - створити такі процедури і тендери Фонду гарантування, щоб всі інвестори, а не тільки внутрішні, були тут", - підкреслила Гонтарєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: