Інфляція в Україні може становити 17-19% - Гонтарєва

Четвер, 3 липня 2014, 15:05

Інфляція в Україні в поточному році може прискоритися до 17-19% під впливом девальвації національної валюти та підвищення регульованих тарифів.

Про це повідомила глава Національного банку Валерія Гонтарєва в ході телемосту на інвестиційній конференції в Лондоні, організованій інвестиційною компанією "Конкорд Капітал".

Вона підкреслила, що НБУ переходить до нової для країни політики гнучкого обмінного курсу і інфляційного таргетування.

Водночас Гонтарєва уточнила, що не варто плутати політику гнучкого курсу з реальною конвертованістю гривні, перспектива якої вимірюється роками, а перехід до політики інфляційного таргетування буде поступовим, протягом приблизно 12 місяців.

Реклама:

Глава Нацбанку нагадала, що проведена раніше політика фіксованого курсу періодично приводила до різкої девальвації національної валюти.

Вона також вказала, що отримані експортерами переваги за рахунок останньої девальвації гривні будуть зменшені за рахунок зростання інфляції, тому не варто їх переоцінювати.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в травні 2014 року прискорилася до 3,8% порівняно з 3,3% у квітні, 2,2% у березні і 0,6% в лютому.

З початку поточного року споживчі ціни в країні зросли на 10,5%, тоді як за весь минулий рік вони збільшилися на 0,5%. Держбюджет-2014 побудований на прогнозі інфляції 14%.

Програма співпраці України з МВФ, схвалена в кінці квітня, передбачає перехід протягом 12 місяців до політики інфляційного таргетування з виходом на цільовий рівень інфляції в 3-5% на рік.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!