Україна припинила експорт вугілля до Росії - російські ЗМІ

Четвер, 3 липня 2014, 13:11

Новочеркаська ГРЕС заявила про проведення конкурсу на нового постачальника вугілля.

Про це "Известиям" розповіли в підконтрольній "Газпрому" компанії ОГК-2, яка управляє Новочеркаською ГРЕС разом з 10 іншими російськими електростанціями.

Причина в небажанні українського холдингу Дтек Ріната Ахметова продовжувати контракт на поставку вугілля.

Припинення цих поставок означає фактичну зупинку українського експорту вугілля в Росію.

Реклама:

Розташована в Ростовській області Новочеркаська ГРЕС - єдина електростанція в Росії, яка купувала українське вугілля, а компаніям інших галузей, наприклад, металургійній, українське коксівне вугілля не поставляється.

Контракт між ОГК-2 і Дтек закінчився у квітні 2014 року, каже Дмитро Філатов, прес-секретар ОГК-2.

За його словами, обсяг поставок на Новочеркаську ГРЕС (забезпечує енергією промислову, південно-західну частину Ростовської області) в минулому році з українського боку становив трохи більше 400 тис. т.

В цьому році поставок вугілля з України не буде точно, зазначив він.

За словами доцента Московського державного гірничого університету Лева Кузяєва, Новочеркаська ГРЕС спожила в 2013 році близько 3 млн т вугілля, з них українського вугілля - близько 15%.

Ці поставки на суму близько 20 млн доларів складають весь український вугільний експорт у Росію. Всього в Росії з вугілля виробляється не більше п'ятої частини всієї електроенергії.

Коксівне вугілля Україна традиційно експортує в Європу (за 2013 рік Дтек було вивезено 4,7 млн т; основні покупці - Болгарія, Туреччина, країни Південно-Східної Азії).

За словами представника ОГК-2 Дмитра Філатова, в зв'язку з скасуванням поставок вугілля з України Новочеркаська ГРЕС може перейти на висококалорійне вугілля, якщо ціна на нього буде прийнятною.

Переможця конкурсу ОГК-2 визначить у середині липня: Філатов визнав, що перевагу будуть віддавати ростовським компаніям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!