РФ може обмежити ввезення продукції рослинництва з України через жука

Понеділок, 28 липня 2014, 17:59

Россільгоспнагляд протягом найближчих двох тижнів може розглянути питання про обмеження поставок продукції рослинництва з України через поширення в цій країні і ЄС одного з найнебезпечніших шкідників - західного кукурудзяного жука.

Про це повідомив "Інтерфаксу" офіційний представник Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко.

"Наші фахівці вивчають ситуацію, оцінюють ступінь ризику, який представляє цей шкідник. Ця робота може завершитися протягом тижня-двох", - повідомив Алексєєнко.

Раніше Россільгоспнагляд повідомляв, що заборона торкнеться постачань продукції всіма видами транспорту.

Реклама:

В даний час діє заборона на ввезення в РФ з України продукції рослинництва в ручній поклажі та багажі пасажирів, у поштових відправленнях. Повністю заборонені поставки української картоплі.

Необхідність більш обширних заборонних заходів пов'язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.

Кукурудзяний жук вже був по два рази виявлений в 2011 і в 2012 роках в феромонних пастках, встановлених в пунктах пропуску в Ростовській області, і на автомобілі, що прибув з України.

Як вважають в Россільгоспнагляді, занос шкідника на російську територію чреватий вельми серйозними економічними наслідками, оскільки, крім нанесення прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести ряд вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!