"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь поступилася Україні в питанні імпорту в країну

Субота, 26 липня 2014, 13:20

Білорусь скасувала введене раніше цього року ліцензування імпорту пива і ряду інших товарів з країн СНД, у відповідь на яке Україна загрожувала введенням спеціального мита на білоруські товари.

Про скасування ліцензування повідомив прес-секретар МЗС країни Дмитро Мірончік, передає "ЛігаБізнесІнформ".

Під приводом захисту своїх виробників Білорусь, що входить до митного союзу з Росією і Казахстаном, з 1 травня на шість місяців ввела обов'язкове ліцензування імпорту пива.

Пізніше Мінськ розповсюдив цю міру на імпорт цукерок та деяких інших товарів з країн за рамками Митного союзу.

Реклама:

Україна назвала рішення білоруської влади недружнім дискримінаційним актом і приготувалася ввести мита в розмірі 55-60% на ряд білоруських товарів.

У п'ятницю представник МЗС Білорусі сказав, що ситуація на внутрішньому ринку змінилася в кращу сторону.

"Таким чином, відпала необхідність у ліцензуванні товарів, що надходять до нас з країн, що підписали договір про зону вільної торгівлі", - сказав Мірончік.

"Ми очікуємо, що Україна забезпечить доступ білоруських товарів на свій ринок", - додав він.

У 2013 році товарообіг Білорусі та України становив 6,25 млрд доларів. При цьому білоруський експорт вдвічі перевищив імпорт з України.

"Вигоди від торгівлі з Україною, які Білорусь може втратити через цю торгову війну, незрівнянно вище, ніж вигоди, які могли б отримати білоруські пивовари через припинення імпорту українського пива", - сказав керівник білоруського відділення аналітичного центру Мізеса Ярослав Романчук.

Романчук зазначив, що у відмові від торгової війни з Києвом є і політичні міркування, нагадавши про бої української армії з проросійськими сепаратистами на сході, кризі, за який Захід обіцяє покарати Москву.

"Президент Білорусі Олександр Лукашенко вже не один раз демонстрував, що він зацікавлений в нормальних відносинах з українською владою. Тому він не хоче, щоб його звинувачували у розв'язанні торговельної війни в момент, коли Україна переживає важкі часи", - сказав Романчук.

Прохолодно відреагувавши на анексію Криму і засудивши московську ідею "федералізації" України як загрозливу її цілісності, Білорусь разом з Казахстаном раніше відмовилася підтримати російську ідею про введення митних обмежень для українських товарів у відповідь на підписання Україною угоди про лібералізацію торгівлі з ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!