ЄС розгляне введення заборони на купівлю акцій держбанків РФ

Четвер, 24 липня 2014, 10:48

Європейські дипломати розглянуть у рамках санкцій до Росії можливість введення заборони для європейців купувати боргові зобов'язання та акції всіх російських банків з державною участю більше 50%.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на підготовлені до засідання пропозиції.

У документі також міститься пропозиція заборонити цим банкам використовувати ринки акцій європейських країн для залучення коштів інвесторів з інших країн.

Financial Times відзначає, що, хоча пропозиції будуть винесені на розгляд, введення їх у дію потребують одноголосного схвалення всіма 28 державами Євросоюзу, не всі з яких прагнуть до масштабних санкцій проти Росії.

Реклама:

"Цей захід передбачає заборону для європейських осіб на інвестування деінде в світі в випущені російськими фінансовими інститутами боргові зобов'язання, акції та подібні фінансові інструменти, що мають термін обігу понад 90 днів", - йдеться в документі.

Пропозиції Єврокомісії не стосуються існуючих паперів російських банків. Спочатку вони також не будуть зачіпати державні боргові зобов'язання: як пише FT, європейські дипломати побоюються, що у відповідь на подібний крок Москва припинить покупки бондів держав Євросоюзу.

Разом з тим навіть без обмеження обігу держоблігацій РФ подібні заходи ЄС будуть набагато масштабніше липневого раунду санкцій США, які в банківській сфері стосувалися лише Газпромбанку і ЗЕБа.

Згідно з оцінками, що міст

ться в документах до засідання, на частку контрольованих державою фінансових інститутів РФ в 2013 році припало близько 7,5 млрд євро з облігацій на 15,8 млрд євро, розміщених російськими фінансовими установами на європейських ринках.

"Обмеження доступу російських державних фінансових установ на ринки капіталу підвищить вартість залучення коштів для них і обмежить їх можливості з фінансування російської економіки, якщо російська влада не нададуть їм альтернативне фінансування", - йдеться в пропозиціях.

"Також ці заходи будуть підживлювати невизначеність на ринку, що, швидше за все, вплине на ділову кон'юнктуру в Росії і прискорить відтік капіталу", - наголошується в документі.

Крім фінансового сектора, пропозиції передбачають заборону на експорт "особливо важливих технологій", який може болісно вдарити по російському енергетичному сектору, зазначає британське видання.

Така заборона потребує введення системи ліцензування на зразок тієї, яка використовувалася у санкціях проти Ірану, за трьома основними напрямками: глибоководне буріння, геологорозвідка в полярних широтах і видобуток нафти зі сланцевих родовищ.

Спочатку також розглядалася можливість обмеження газових проектів, але у фінальну версію документа ці заходи не потрапили.

"Росії потрібні технології ЄС для розвитку найбільш конкурентоспроможних та орієнтованих на експорт галузей економіки, включаючи енергетику та виробництво сталі", - наголошується в супровідній записці. РФ буде складно знайти аналоги таких технологій за межами ЄС і США, мовиться далі.

Пропозиції також охоплюють ембарго на озброєння, хоча Єврокомісія відзначає, що постачання зброї з ЄС в РФ становлять лише близько 300 млн євро на рік. У зв'язку з цим основна мета - імпорт російської зброї до Європи (переважно Східну), оцінюваний в 3,2 млрд євро.

Також Єврокомісія виділила в якості можливого об'єкта санкцій так звані товари подвійного призначення, обсяг торгівлі якими становить понад 20 млрд євро.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: