Уряд хоче виділити з бюджету 430 мільйонів на компенсацію ставок

Вівторок, 22 липня 2014, 12:13

Кабінету міністрів пропонується надати право частково компенсувати відсоткові ставки за позиками на внутрішньому ринку.

Про це йдеться в урядовому законопроекті щодо внесення змін до державного бюджету №4308, опублікованому напередодні на сайті парламенту.

Як зазначається, на відповідні цілі чиновниками передбачається знайти в держбюджеті додаткові 432,4 млн гривень.

Відповідно до законопроекту, цією програмою зможуть скористатися ПАТ "Укргідроенерго" - для завершення першої черги Дніпровської ГАЕС, НАК "Нафтогаз України" - для рефінансування зобов'язань, Аграрний фонд – для закупівлі зерна у вітчизняних виробників, структури "Укрзалізниці" та науково-виробниче об'єднання "Форт" Міністерства внутрішніх справ.

Реклама:

За розрахунками Кабміну, це дозволить підприємствам залучити до кінця року ресурси банків обсягом 15 млрд гривень.

Як аргумент автор законопроекту - Мінфін - наводить той факт, що банківське кредитування сьогодні не працює через зовнішні загрози та високу вартість запозичень – 16-22% річних.

У відомстві також кажуть, що через взяті Україною зобов'язання перед МВФ, у НБУ та уряду відсутні важелі для проведення заходів, які можуть зменшити вартість позик.

Документом також пропонується надавати державні гарантії підприємствам лише для забезпечення часткового виконання їх зобов'язань. Раніше могли розглядатися варіанти як часткового так і повного забезпечення.

Крім цього, законопроект надає право Кабінету міністрів здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики у сумі до 103,9 млрд гривень з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці ОВДП акцій додаткової емісії НАК "Нафтогаз України". Раніше на відповідні цілі передбачалося 33,3 млрд гривень.

Також, виходячи із змісту документу, у разі введення воєнного стану Кабінет міністрів зможе приймати рішення за погодженням з Верховним Головнокомандувачем щодо скорочення видатків  та кредитування держбюджету та їх спрямування до резервного фонду бюджету з метою використання на потреби Збройних Сил України та інших військових формувань.

Передбачається, що у2014 році в умовах воєнного стану дія Закону України "Про здійснення державних закупівель" не поширюватиметься на випадки закупівель товарів, робіт і послуг, які здійснюються для потреб Збройних Сил України, інших військових формувань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!