Борги Китаю перевищили 250% ВВП

Вівторок, 22 липня 2014, 12:06

Відношення загального боргу Китаю до внутрішнього валового продукту зросла до більш ніж 250%, що серйозно перешкоджає китайській владі у виконанні завдання по стабілізації економічного зростання.

Про це пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на газету Financial Times.

Банк Standard Chartered оцінює, що на 30 червня поточного року боргове навантаження КНР до ВВП становило 251%, тоді як на 31 грудня 2008 р. становив 147%.

Ряд інших аналітиків довіряють даним, незважаючи на розходження в методах підрахунку, загальна тенденція така. Економістів насторожують швидкі темпи, ніж абсолютні розміри боргу.

Реклама:

"Нинішній обсяг заборгованості Китаю занадто великий для країни, що розвивається, і всі ті багато держав, де борг вище, відносяться до числа держав з високим рівнем доходу, - підкреслює аналітик консалтингової фірми Gavekal Dragonomics Чень Лун. - Тобто Китай набрав боргів до того, як розбагатів".

Наприклад, в США відношення загального боргу США до ВВП становило 260%, у Великобританії показник становив 277%.

За оцінками Standard Chartered, першу позицію займає Standard Chartered з рекордною борговим навантаженням в 415% ВВП.

Незначне відхилення темпів зростання економіки Китаю від цільових 7,5% є прийнятним при збільшенні робочих місць і зростанні заробітної плати, - раніше заявив прем'єр-міністр Китаю Лі Кецян.

"Темпи зростання трохи вище або нижче, ніж 7,5%, є прийнятними, поки відбувається створення робочих місць, зростання доходів, економія енергії та охорона навколишнього середовища", - зазначив Лі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!