Кабмін вводить режим граничної економії

Вівторок, 22 липня 2014, 11:45

Необхідність фінансувати військову операцію на Сході та невиконання планових показників бюджету змушують уряд винаходити методи ще більш жорсткої економії, щоб покрити бюджетну недостачу в 31 млрд гривень.

Про це пише Forbes.ua

За підрахунками міністра фінансів Олександра Шлапака, проведення АТО обходиться бюджету в 1,5 млрд гривень щомісяця.

"Ми вважаємо мінімально необхідною сумою 9,1 млрд до кінця цього року", - сказав міністр, однією фразою давши зрозуміти дві речі: що доведеться ще більше затягнути паски і що військова операція на Донбасі точно не буде блискавичною.

Реклама:

Бюджетні надходження не дають можливості вишукати додатковий фінансовий ресурс - фактично, навіть про отримання запланованих доходів мова не йде.

На 1 липня падіння ВВП становило 5%, прогноз до кінця року - мінус 6,5% при початкових очікуваннях в мінус 3%. Це просідання вже формує невиконання дохідної частини на 14,5 млрд гривень до кінця року.

За перше півріччя податкові надходження становили 122, 5 млрд гривень, або 96,8% від плану. Надходження від внутрішнього ПДВ - 40,5 млрд, або 92% від плану. Основна причина недобору - уповільнення темпів економічного розвитку.

Причиною відхилення від планових показників за імпортним ПДВ (43,4 млрд за півріччя, або 93,2% від плану) є скорочення обсягу імпортних операцій.

Наприклад, обсяги імпорту за січень-квітень 2014-го становили всього 78% від показника за аналогічний період 2013 року. Податку на прибуток підприємств надійшло 24,8 млрд гривень, що менше на 5,6 млрд гривень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Все це вкупі з курсом гривні, який очікувався на рівні 10 грн/$, а реально долар коштує 12 гривень, сформувало додаткові видатки бюджету - 31 млрд гривень.

Для покриття дефіциту пропонувалося "продати щось непотрібне". Минулого тижня уряд оприлюднив програму приватизації, в рамках якої оголосило про плани виручити 15 млрд гривень за 164 об'єкта держвласності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!