"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Іноземці дуже цікавляться українськими ПДВ-облігаціями

Понеділок, 21 липня 2014, 17:16 -

Випуск ПДВ-облігацій може стати стимулом для іноземних інвестицій.

Такої думки дотримується виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Іноземці також дуже цікавляться ПДВ-облігаціями, оскільки інструмент прибутковий та надійний, але раніше іноземців турбували девальваційні ризики", - пояснює він.

"Враховуючи, що в 2014 році девальвація вже відбулась і мало хто прогнозує подальше послаблення валюти, можемо очікувати, що випуск ПДВ-облігацій може стати стимулом і для іноземних інвестицій", - додає він.

Реклама:

За його словами, хоча використання такого інструменту є наслідком проблем з відшкодуванням ПДВ (борг перевищує 20 млрд гривень), сам підхід до зменшення проблеми є досить позитивним. 

Працює механізм наступним чином. Мінфін замість погашення боргу живими грошима дає підприємствам цінні папери, а ті в свою чергу продають ці облігації банкам чи іншим фінансовим установам.

"Тобто з одного боку уряд вирішує проблему з ПДВ заборгованістю, яка звично дуже дратує МВФ, а з іншого боку підприємства отримують живі гроші", - відзначає Боярчук.  

Проте, попереджає експерт, у цій схемі є декілька нюансів.

Перший – стосується рівня прибутковості ПДВ-облігацій. Стандартно уряд встановлює символічний відсоток доходності, який значно нижче за ринкову вартість грошей. Наприклад, в поточному випуску це 9.5% річних, при тому що інфляція очікується удвічі вище.

Другий нюанс – це те, що сам борг нікуди не зникає, він просто змінює свій статус: із сумнівного "ПДВ заборгованість" на повноцінний статус "державного боргу". 

"Незважаючи на ці особливості, ПДВ-облігації користуються значною популярністю у фінансистів, на відміну від тих же самих векселів, оскільки знижка (дисконт) по таким цінним паперам може перевищувати 30%, а самі цінні папери вважають дуже надійними - ще жодного разу Мінфін не оголошував по ним дефолт", - наголошує Боярчук.

Він також додає, що ПДВ-облігації також влаштовують самих експортерів - за принципом краще щось, ніж нічого - оскільки поповнювати оборотні засоби потрібно, а дешевих кредитів зараз немає.

Як відомо, Україна знову випустила ПДВ-облігації - 3,6 млрд гривень з 7 млрд гривень першого випуску. Всього з МВФ погоджено випуск на 16,7 млрд гривень у 2014 році. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: