"Укргазвидобування" вирішило накупити собі "вишок Бойка" - ЗМІ

Понеділок, 21 липня 2014, 19:06

ПАТ "Укргазвидобування" має намір придбати шість мобільних бурових установок за ціною в 240 мільйона гривень, хоча два роки тому НАК "Надра України" купувало подібні установки за ціною в 31 мільйон гривень.

Про це у своєму Facebook написав екс-керівник "Укргазвидобування" Олексій Тамразов, проаналізувавши опубліковані дані нової Інвестиційної програми держпідприємства, повыдомляють "Наші гроші".

"Голова правління ПАТ "Укргазвидобування" нещодавно розповів про інвестпрограму, яку подано до розгляду в НАК "Нафтогаз" та профміністерство.

"З тих коротких уривків програми, які озвучив Костюк, цікава позиція на яку заплановано виділити 1,44 мільярда грн. Це шість мобільних бурових установок, вантажопідйомністю 200-250 тон. Тобто ціна кожної - 240 мільйонів гривень",- пише Тахмазов.

Реклама:

Для порівняння, НАК "Надра України" в 2012 році придбало дві подібні установки за 62.3 млн грн - по 31 млн грн за кожну. За курсом 8 це було майже 4 млн доларів за одиницю.

"Дуже схоже на реальну вартість у максимальній комплектації, легально розмитнену. Наші спритні "революціонери", які невідомо яким чином були призначені на посади, хочуть придбати подібні установки по 20 млн доларів!",- пише Тахмазов.

Нагадаємо, що у 2012 році НАК "Надра Україна" спершу  придбало  в ПБП "Технікс" одну бурову установку за ціною в 77,7 млн грн, однак у тому ж році дві бурові установки були придбані у того ж постачальника за ціною втричі меншою - по 31,15 млн грн. Пояснень такого різкого здешевлення ідентичного товару опубліковано не було.

Як повідомили у прес-службі "Укргазвидобування", програма модернізації бурового обладнання, що є частиною інвестиційної програми ПАТ "Укргазвидобування", передбачає фінансування в розмірі 1,44 млрд грн та включає в себе не лише придбання бурового обладнання, а і модернізацію технологічного парку.

"Так, на сьогодні буровий парк компанії налічує 81 установку виробництва заводу "Уралмаш" (всі установки виготовлені ще за радянських часів). З наявного парку можливо ефективно використовувати лише 31 верстат, 15 верстатів підлягають глибокій модернізації",- йдеться у повідомленні.

Як зазначено, частина парку бурових станків підлягає поступовій заміні.

Завдання, що має вирішити програма модернізації технологічного парку - збільшити розрахункову комерційну швидкість буріння на більш, ніж 40%, прискорити строк введення свердловин в експлуатацію, покращити техніко-економічні показники свердловин, збільшити глибину буріння та можливості використання сучасних технологій, в тому числі гідророзрив пласту.

Варто зазначити, що Інвестиційна програма включає в себе дані основних напрямків та структури інвестиційної діяльності на річну перспективу із зазначенням переліку найважливіших об’єктів інвестування.

Вартісні показники, визначені в програмі, є орієнтовними і розраховані виходячи не лише з наявної цінової кон’юнктури, а й з урахуванням прогнозних тенденцій щодо динаміки індексів росту цін та курсу валют.

Фактичне виконання конкретних позицій програми (закупівля обладнання, робіт та послуг) здійснюється лише після прийняття відповідних рішень з дотриманням чинних на момент закупівлі процедур складання проектно-кошторисної документації (на нові об’єкти), визначення цін, постачальників та підрядників".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!