"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк закликав український автопром готуватися до закриття російського ринку

Понеділок, 21 липня 2014, 11:34

У зв'язку з перспективою повного обмеження торгівлі з Росією прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав українських експортерів розвивати нові ринки збуту.

Про це він повідомив на нараді з питань диверсифікації ринків збуту і джерел промислової продукції, на якому були присутні керівники підприємств автопрому, пише "Дело".

Як зазначили в асоціації "Укравтопром", Яценюк заявив, що, за попередніми оцінками, у разі повного закриття російського ринку експорт української продукції зменшиться на близько 5 млрд доларів.

Прем'єр-міністра також не виключає сценарій повного обмеження торгівлі з Росією в двосторонньому форматі.

Реклама:

Через небезпечну ситуацію на сході країни прем'єр-міністр закликав підприємців розраховувати на власний потенціал і не чекати приходу іноземних інвесторів.

"Ми повинні жити в реальному світі, а світ став іншим", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, минулого року обсяг експорту товарів з України на російський ринок становив 15,07 млрд доларів, у тому числі автотранспорту на суму 80 млн доларів.

Варто відзначити, що вже в минулому році обсяг поставок автомобілів на російський ринок був значно скорочений через застосування РФ дискримінаційного утилізаційного збору, незважаючи на це Росія залишалася найбільшим зовнішнім ринком збуту вітчизняного автопрому, на який припала майже половина всього експорту авто з України.

Цього року за підсумками перших чотирьох місяців товарообіг між Україною і РФ в частині автотранспорту становив 39 млн доларів, з яких 14,8 мільйона доларів становив експорт автомобілів до Росії, а 24,2 млн доларів - імпорт російських автомобілів в Україну.

Таким чином, за період січень-квітень 2014 митна вартість ввезених з Росії автомобілів була рівною 4% загальної вартості імпорту автотранспортних засобів, а поставки автотранспорту, виготовленого в Україні, на російський ринок займали в структурі українського експорту автомобілів 31%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: