"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Конфлікт з Україною дорого обійдеться російській економіці - МВФ

Середа, 2 липня 2014, 09:33

Продовжуючи конфліктувати з Україною, російська економіка може постраждати ще сильніше, попереджає МВФ.

Про це йдеться у звіті фонду по російській економіці, пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, наслідки - зниження впевненості в перспективах економіки, охолодження ставлення інвесторів до країни, відтік капіталу, спад споживчих витрат і ще більш стрімке ослаблення рубля.

Відтік капіталу перевищить 100 млрд доларів в 2014 році (51 млрд доларів - в I кварталі, 59,7 млрд доларів - в 2013 р.), очікує МВФ.

Реклама:

Робочий прогноз на 2014 р. - 85-90 млрд доларів, говорила голова ЦБ Ельвіра Набіулліна.

Відтік знизиться лише в 2015 р., може змінитися припливом в 2016 р., вважає міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв.

Зростання ВВП цього року може сповільнитися до 0,2% (прогноз Мінекономрозвитку - 0,5%), є ймовірність рецесії і спаду, в 2015 р. - слабке відновлення зростання до 1%, пишуть експерти МВФ.

Ризик додаткових санкцій вже збільшив невизначеність для бізнесу і погано впливає на інвестиції, відзначає МВФ, геополітичні ризики призведуть до зниження рентабельності банків і якості активів.

Нові санкції відносно фінансового сектора та енергетики можуть зупинити інтеграцію Росії з світовою економікою, попереджає фонд.

Минулого тижня стало відомо, що США і партнери по G7 готові ввести галузеві санкції проти Росії: щодо енергетичного сектора - аж до заборони експорту технологій.

Терміни не визначено: багато що залежатиме від дій з вирішення кризи в Україні.

Залежність нафтогазового сектора Росії від імпорту велика, випливає з матеріалів, підготовлених до засідання президентської комісії з ПЕКу в червні: ввозиться 100% обладнання для проектів з розробки шельфових родовищ і виробництва ЗПГ, 24% - в цілому для видобутку нафти і газу.

Щоб повернутися до зростання в 1-2% в 2015-2016 рр.., В Росії доведеться провести нову хвилю реформ: ситуація може погіршитися, а посилення санкцій прогнозом уряду не передбачено, зазначає Ніл Ширінг з Сapital Economics (у нього такий же прогноз по відтоку капіталу, зростання ВВП - 0%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!