Мінфін хоче урізати бюджет майже на 40 мільярдів

Четвер, 17 липня 2014, 14:05

Міністерство фінансів підготувало проект секвестру державного бюджету України.

Про це пише ZN.ua.

Відповідно до супровідних документів до секвестру, Мінфін проситиме Кабмін розглянути проект секвестру на його найближчому засіданні, тобто 17 липня.

Доручення переглянути дохідну і видаткову частини бюджету, привівши їх у відповідності з економічними реаліями, в понеділок, 14 липня, Мінфіну дав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Реклама:

"За результатами засідання прем'єр-міністром України було прийнято рішення про забезпечення нового балансу бюджету на 2014 рік, без збільшення його дефіциту, за рахунок нових надходжень (4,5 млрд гривень) і скорочення видатків та надання кредитів держбюджету", - йдеться у супровідних документах до проекту секвестру.

Згідно з проектом, видаткову частину бюджету пропонується зменшити майже на 40 млрд гривень, у порівнянні з поточною версією головного фінансового плану країни.

У новому проекті Мінфін виходить з тези, що в другому кварталі 2014 його витрати будуть не вище, ніж за перші шість місяців поточного року, і вже це дозволить заощадити бюджету майже 30 млрд гривень за рік.

А якщо постаратися, то, за прогнозами Мінфіну, у видатковій частині бюджету можна знайти ресурс для економії ще майже 9,7 млрд гривень.

Річний план за видатками загального фонду в чинному бюджеті-2014 - 378 млрд гривень. З січня по червень Кабмін профінансував витрат на 174,4 млрд гривень (касові видатки). Це - 46% від річного обсягу.

Відповідно до супровідних документів до проекту секвестру, Мінфін говорить, що за наступні 6 місяців він також може витратити не 54%, а 46% від плану.

При цьому, економія може скласти навіть більше - Мінфін пропонує скоротити витрати на друге півріччя ще сильніше, до 164,8 млрд гривень.

Під ніж пропонують пустити практично всі статті витрат - від фінансування діяльності адміністрації президента і ДУСі до капітальних витрат.

Крім того, відомство Олександра Шлапака пропонує скоротити обсяги кредитування з держбюджету. Нарешті, окремим пунктом стоїть економія на утриманні апарату держсектора в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!