У Гонтарєвої пояснили підвищення облікової ставки

Середа, 16 липня 2014, 19:12

Регулятор пояснив підвищення облікової ставки до 12,5% необхідністю збільшення внутрішньої вартості гривні.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Проаналізувавши динаміку макроекономічних та монетарних показників у січні - червні 2014 року, правління Національного банку відзначає прискорення інфляції в Україні - приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в червні 2014 року збільшився до12,0% порівняно з 0,5% у січні", - йдеться у повідомленні.

Зазначене пожвавлення цінової динаміки було очікуваним з огляду на зниження обмінного курсу гривні, початок економічних реформ, пов’язаних з підвищенням адміністративно-регульованих цін і тарифів, та триваюче напруження на сході України.

Реклама:

Як зазначається, правління Національного банку рішуче налаштоване забезпечити виконання законодавчо визначеного пріоритету діяльності НБУ щодо досягнення та підтримки цінової стабільності у середньостроковій перспективі.

"Ураховуючи макроекономічний прогноз та поточні інфляційні ризики, наразі є необхідним вжиття додаткових заходів щодо збільшення внутрішньої вартості гривні через застосування процентних важелів впливу", - повідомляє прес-служба.

У нацбанку вважають, що вищенаведене разом з іншими стабілізаційними заходами Національного банку та уряду України, що підтримуються кредитними ресурсами міжнародної спільноти, сприятиме покращенню ресурсної бази банків, кон’юнктури грошово-кредитного ринку України та очікувань його учасників.

Це у свою чергу посилюватиме підґрунтя для відновлення економічного зростання та стабільного функціонування фінансової системи.

"Ураховуючи викладене вище правління Національного банку прийняло постанову від 15 липня 2014 року № 417 "Про регулювання грошово-кредитного ринку", якою, зокрема, передбачено встановити з 17 липня 2014 року облікову ставку в розмірі12,5%", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, до цього розмір облікової ставки востаннє змінювався 15 квітня 2014 року, коли він був встановлений на рівні 9,5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!