"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефіцит поточного рахунку може скоротитися до 3-4% - НБУ

Середа, 16 липня 2014, 18:01

Дефіцит поточного рахунку в Україні в 2014 році може скоротитися до 3-4% ВВП з 9% за підсумками 2013 року.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила глава Національного банку Валерія Гонтарєва.

"В цілому по року ми очікуємо скорочення дефіциту поточного рахунку до 3-4% ВВП з 9% за підсумками 2013 року. І він буде покриватися надходженнями за фінансовим рахунком, в першу чергу, за рахунок запозичень держави. Але вже до кінця року ми сподіваємося і на відновлення припливу приватного капіталу як у формі прямих інвестицій, так і боргових залучень", - сказала вона.

За її словами, зниження девальваційних очікувань, з одного боку, і подальша інтеграція України в європейську економічну середу, поглиблення міжнародного співробітництва, з іншого, будуть сприяти збільшенню припливу капіталу.

Реклама:

"Ми бачимо інтерес іноземних інвесторів до внутрішніх паперів України. Зокрема, до ПДВ-облігацій. Є очікування заходу в країну валюти", - сказала Гонтарєва.

Разом з тим, за її словами, на стан платіжного балансу в перспективі будуть впливати відкладені платежі за газ.

"Вони будуть виконуватися, як тільки домовимося, зафіксуємо суму, яку ми винні. Гроші для цього вже передбачені", - сказала вона.

Гонтарєва також повідомила, що НБУ очікує значних надходжень від експорту сільськогосподарської продукції.

"Очікування щодо врожаю хороші, за цінами на світових ринках - теж поки хороші. Але потрібно зібране довести, а перед тим розповідями про врожай не впустити ціни на світовому ринку", - сказала вона.

Як повідомлялося, в січні-березні 2014 року дефіцит платіжного балансу України становив 3,496 млрд доларів, зокрема поточного рахунку - 1,341 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!