Гонтарєва впевнена, що МВФ виділить другий транш допомоги

Середа, 16 липня 2014, 17:29

Міжнародний валютний фонд схвалить виділення Україні другого траншу в рамках програми stand-by.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявила глава Національного банку Валерія Гонтарєва.

"Наступний транш планується отримати за раніше затвердженим графіком в розмірі 1,416 млрд доларів. Все намічене ми виконали: з залученням цього траншу, очевидно, вже питання немає. Питання тільки в тому, як нам відредагувати програму, щоб вона відповідала тим реаліям, які є на сьогоднішній день", - сказала вона.

За словами Гонтаревої, продовження роботи місії МВФ в Києві було пов'язано з необхідністю формування реальної картини про стан справ у державному бюджеті, НАК "Нафтогаз України" і в Нацбанку.

Реклама:

"Це не перегляд програми, ні в якому разі. Це питання - як правильно розставити маяки, щоб у них було враховано те, чого не було, коли програма готувалася", - підкреслила вона.

Глава НБУ також повідомила, що в ході переговорів обговорювалося питання чергового секвестру бюджету.

"Про це йде розмова. Зменшуються доходи бюджету через падіння ВВП і в цей же момент надходження коригуються через інфляцію, яка стала вище, ніж очікувалося. Але, швидше за все, виникає різниця, оскільки додаткові надходження від інфляції не перекривають недобір від падіння ВВП", - сказала Гонтарєва.

При цьому, за даними голови Нацбанку, НБУ вже перерахував до держбюджету 100% від плану.

Крім цього, глава НБУ допустила, що Міністерство фінансів обговорювало з МВФ питання розширення фінансування України.

"Напевно, з боку Мінфіну він міг ставитися. Ви ж розумієте, завжди краще мати запас або можливість взяти більше, у разі потреби. Згідно поняттю stand-by: якщо щось стає не потрібним, то можна відмовитися", - зазначила вона.

Як повідомлялося, МВФ 30 квітня затвердив кредитну програму stand-by для України на SDR10, 976 млрд, розраховану на два роки.

На початку травня Фонд перерахував перший транш SDR2, 058 млрд, з яких SDR1, 29 млрд - уряду на підтримку бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!