Уряд пропонує затвердити Антикорупційну стратегію на 2014-2017 роки

Вівторок, 15 липня 2014, 11:07

Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроект про засади державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки.

Відповідний законопроект №4284а оприлюднено на сайті українського парламенту в понеділок.

У тексті Антикорупційної стратегії наголошується на незадовільному виконанні Україною міжнародних зобов'язань щодо впровадження антикорупційних стандартів, а також на тому, що Національна антикорупційна стратегія на 2011-2015роки, затверджена указом президента в жовтні 2011 року, не перетворилася на ефективний інструмент антикорупційної політики.

"Таким чином, можна констатувати, що на сьогодні в Україні фактично відсутня ефективна стратегія протидії корупції, що б враховувала гостроту проблеми та актуальність ситуації", - йдеться в тексті стратегії.

Реклама:

"У зв'язку з зазначеним, необхідно затвердити новий стратегічний документ, що визначив би першочергові заходи із запобігання і протидії корупції, що мають створити основу для подальшого проведення реформ у цій сфері", - зазначено в документі.

Однією з цілей Антикорупційної стратегії є створення в Україні системи ухвалення рішень з антикорупційної політики на основі результатів аналізу достовірних даних про корупцію та факторів, які до неї призводять.

Документ передбачає створення спеціального уповноваженого органу з протидії корупції, що буде відповідальним, зокрема, за заходи із формування і реалізації антикорупційної політики.

Крім того, документ передбачає створення прозорих засад фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій, усунення корупціогенних ризиків у діяльності виборних органів, посилення громадського контролю над їх діяльністю.

Згідно з висновками Венеціанської комісії, мають бути внесені зміни до виборчого законодавства, згідно з яким буде уніфіковано регулювання фінансування виборчих кампаній, визначені вимоги із прозорого поточного фінансування партій.

Водночас стратегія передбачає законодавче закріплення правових основ лобіювання "як легального демократичного шляху взаємодії громадянського суспільства і правової держави, визначення легальних форм і способів лобіювання".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!