Поділ "Укртрансгазу" послужить лібералізації ринку - Вітренко

Понеділок, 14 липня 2014, 09:18

Створення двох компаній-операторів ГТС і ПСГ, які займатимуться окремо транспортуванням і зберіганням газу - є частиною комплексної реформи нафтогазового ринку України.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" повідомив радник голови правління "Нафтогазу України" Юрій Вітренко.

За його словами, прийнятий парламентом 4 липня в першому читанні проект закону "Про реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" - наслідок виконання постанови Кабміну "Про невідкладні заходи щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України".

Документ передбачає, що основні підприємства, що входять в НАК "Нафтогаз" і перетворені в публічні акціонерні товариства, - ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укртрансгаз", повинні реально відмежовуватися від нафтогазового холдингу, як того і вимагає Третій енергопакет.

Реклама:

Більше того, НАК нарешті юридично передасть всі функції оператора ГТС її "Укртрансгазу", хоча повинна була це зробити ще в кінці 2013 року.

Законопроект також пропонує змінити схему управління газотранспортною системою, паралельно реформуючи її таким чином, що при збереженні поки 100% акцій за державою на основі ПАТ "Укртрансгаз" будуть створені мінімум дві самостійні компанії - ПАТ "Магістральні газопроводи України" та ПАТ "Підземні газові сховища України".

За словами Вітренко, це є частиною комплексної реформи.

"З цієї програми не можна просто вихоплювати окремі сегменти - порушиться логіка процесу. Якщо в якомусь сегменті ми не підвищили ціни, в іншому не погодили корпоративні права, в третьому не розділили функції транспортування і поставок і т.д., то навіщо було затівати реформу", - зазначив він.

Радник голови правління "Нафтогазу" додав, що в найближчій перспективі передбачається, що "Укртрансгаз" буде орендувати транспортні потужності і потужності зі зберігання газу у створюваних ПАТ "Магістральні газопроводи України" та ПАТ "Підземні газові сховища України".

"Але для розуміння пропонованої реформи всього газового ринку треба розділяти функції, юридичні та фінансові структури", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: