"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Кремль розхитує українську економіку

П'ятниця, 11 липня 2014, 12:39

З початку року українці винесли з українських банків рекордні 6 мільярдів доларів і 32 мільярдів гривень.

Про це Ерік Найман написав у своєму блозі.

"Це набагато гірше, ніж було в ході кризи 2008 року - тоді українці винесли "всього лише" 3,8 млрд доларів і 29 млрд гривень. Це, звичайно ж, пояснює причину різкого падіння обсягів кредитування", - написав Найман.

За його словами, останні скоротилися традиційно менше, ніж депозитна база. У результаті відношення Loan-to-Deposit Ratio зросла з 1,35 до 1,5 і повернулося до рівня кінця 2012 року.

Реклама:

"Так що не чекайте в найближчі півроку від українських банків кредитного достатку. Спочатку українці повинні повернути депозити в банківську систему", - вважає експерт.

"Що стосується процентних ставок, то кредитні ставки підуть вниз тільки після того, як знизяться депозитні. А депозитні ставки хоча і почали знижуватися, але швидше символічно, ніж реально", - додав Найман.

На думку експерта, українські банки ще довго будуть переживати наслідки рекордного вимивання ліквідності українцями. Це ще один неоголошений фронт інформаційної війни Кремля проти України.

"Масове зняття депозитів і скупка доларів є одним з напрямків інформаційної пропаганди Кремля з метою розхитати українську економіку зсередини, вибити з-під неї головний фінансовий ресурс - гроші власного народу", - пише експерт.

"Сучасний патріотизм - не тільки зі зброєю в руках або в наметі Майдану, але і в нашому ставленні до банківської системи України", - підсумував Найман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: