Ціна імпортованого Україною газу підвищилася

Четвер, 10 липня 2014, 17:01

Середня митна вартість імпортованого Україною газу в червні 2014 року становила 281,63 долара за тисячу кубометрів проти 274,14 долара за тисячу кубометрів в попередньому місяці.

Про це повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі в четвер.

У міністерстві уточнюють, що показники середньої митної вартості імпортного газу розраховані згідно з даними періодичних митних декларацій.

У червні Україна, крім імпорту російського газу, також отримувала газ із Європи з боку Угорщини та Польщі.

Реклама:

Крім того, за даними МЕРТ, в якості фактичної ціни реалізації для нафти і газоконденсату в червні при обчисленні плати за надрокористування приймається 9,373 тисяч гривень за тонну, що на 1,6% вище, ніж у травні.

Верховна Рада в липні 2012 року прийняла закон, згідно з яким МЕРТ з початку 2013 року повинно щомісяця, до 10 числа, публікувати середню митну вартість імпортного газу за минулий період.

Як повідомлялося, Україна і Росія не змогли домовитися про ціну на природний газ, імпортований за контрактом між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у квітні - першій половині червня поточного року.

З квітня 2014 року Росія підвищила ціну газу для України з 268,5 долара до 485,5 долара за тисячу кубометрів. Українська сторона відповіла, що взагалі не буде платити за такою високою ціною. Сторони конфлікту подали взаємні позови до Стокгольмського арбітражу.

Збільшення ціни, зокрема, пов'язано з тим, що Росія перестала з 1 квітня 2014 року враховувати знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів, яка передбачена "харківськими угодами" 2010 року в обмін на продовження терміну оренди бази Чорноморського флоту в Криму, від яких Росія відмовилася після анексії Криму.

Українська влада неодноразово заявляли про готовність у найкоротші терміни погасити "газовий" борг перед Росією за умови збереження знижок, оскільки немає жодних ринкових факторів підвищення тієї ціни за газ, яка діяла в першому кварталі поточного року.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!